Co vařit v horkovzdušné fritéze?
Co vlastně můžete připravit v horkovzdušné fritéze? Seznam je dlouhý – možná ještě delší, než si myslíte. Podívali jsme se na to, jak moc je horkovzdušná fritéza, nebo tedy AirFryer, všestranná. Tento typ fritézy si získal oblibu díky tomu, že dokáže smažit bez oleje. Díky své všestrannosti a univerzálnosti je dnes nezbytnou součástí mnoha kuchyní. Tento malý kuchyňský spotřebič dokáže více než jen nahradit troubu nebo fritézu. Co vařit v horkovzdušné fritéze? Pojďme se na to spolu podívat!
Obsah:
Jak funguje horkovzdušná fritéza?
Co vařit – klasické recepty pro horkovzdušné fritézy
Netradiční pokrmy z horkovzdušné fritézy
Vegetariánské a veganské alternativy
Pečení v horkovzdušné fritéze
Co vařit v horkovzdušné fritéze?
Tipy na recepty v horkovzdušné fritéze od mistrů
Dobrou chuť!
Jak funguje horkovzdušná fritéza?
Co vařit v horkovzdušné fritéze? Pomůžeme vám, ale můžete hledat a zkoušet i na vlastní pěst. Stačí vědět, jak horkovzdušná fritéza funguje. Princip jsme vysvětlili v článku Čištění horkovzdušné fritézy: Jak na to? Opakování je však matkou moudrosti. Vzduchová fritéza má topné těleso, z něhož je teplo rozváděno po fritéze pomocí vestavěného ventilátoru. Horký až vroucí vzduch proudí kolem potravin a vaří je, přirozeně odstraňuje vlhkost a vytváří křupavou strukturu jídla, podobně jako při běžném smažení. Ovšem jen s minimem přidaného oleje, nebo dokonce zcela bez něj.
Co vařit – klasické recepty pro horkovzdušné fritézy
Co vařit v horkovzdušné fritéze? Drtivá většina dotázaných téměř bez přemýšlení odpoví: hranolky! Není divu. Právě zdravá verze hranolek, tedy bez použití litrů vařícího oleje, proslavila tohoto kuchyňského pomocníka. Více o hranolkách z horkovzdušné fritézy vám přineseme v samostatném článku. Další klasikou ze zdravějšího fritovacího hrnce jsou rybí prsty, kuřecí maso, zelenina nebo popcorn. Jak na to? Zde jsou naše recepty:
Netradiční pokrmy z horkovzdušné fritézy
Klasika je klasika, ale nikdy není na škodu okořenit si každodenní rutinu nebo smažení v horkovzdušné fritéze. Zkuste použít horký vzduch k přípravě pokrmů, které byste pro tento typ fritézy netipovali. Například naše oblíbená frittata. Dokonce i vajíčka můžete připravit v horkovzdušné fritéze. Do košíku vložte předpečené rohlíky a dopečte je, budou krásně křupavé. Stačí pět minut a 180 °C a horkovzdušný pomocník vám zajistí dokonale křupavou slaninu. Dohromady to zní jako chutná nedělní snídaně, že? Jaké další neobvyklé věci lze v této fritéze připravit?
Při výběru horkovzdušné fritézy si vždy pečlivě prostudujte její možnosti a příslušenství. V nabídce jsou například fritézy s grilovacím rožněm, na kterém můžete upéct celé kuře.
Vegetariánské a veganské alternativy
Horkovzdušná fritéza je také skvělým způsobem přípravy bezmasých alternativ. Ať už jde o tofu, veganskou omeletu, kuličky z quinoy nebo falafel: Pokud chcete připravovat zdravou rostlinnou stravu, máte po ruce dokonalého pomocníka v podobě fritézy!
Pečení v horkovzdušné fritéze
Ano, i muffiny či banánový chléb připravíte v tomto pomocníkovi. Fritéza se rychle promění v horkovzdušnou troubu a navíc v ní zůstanou esa v rukávu, která fritéza má. Pečivo bude krásně křupavé a bude mít jedinečnou chuť.
Fritéza má dokonce ve srovnání s klasickou troubou pár výhod. Kromě toho, že fritéza zabírá méně místa, zaujme také následujícími funkcemi:
- Rovnoměrná cirkulace vzduchu zajišťuje , že se nic nepřipeče a zároveň nedopeče.
- Fritézu není třeba předehřívat, což šetří čas a energii.
- Mnoho fritéz má přednastavené programy s přesným časem a teplotou, které vás zbaví neúspěšných pokusů.
- Proudění vzduchu pečivo také vysušuje, takže je na povrchu krásně křupavé. Oceníte to zejména u sušenek.
- Díky výkonu, kompaktním rozměrům a účinné cirkulaci vzduchu je jídlo hotové rychleji, než kdybyste jej připravovali v klasické troubě.
Zní to lákavě, že? Začněte například experimentovat s našimi recepty. Jsou opravdu vynikající!
Co nevařit v horkovzdušné fritéze?
I tento stále oblíbenější pomocník má samozřejmě své limity. Nelze v něm připravit chutnou rýži ani těstoviny. Co ještě nepatří do horkovzdušné fritézy?
- Tekutá těsta – například palačinkové těsto není pro fritézu vhodné. V tomto případě není nic lepšího než klasická pánev.
- Velké kusy masa – zmínili jsme celé kuře. Díky grilovacímu roštu to fritéza zvládne. Nicméně, na poměrně malé pánvi by se jiné druhy masa připravovaly obtížně. To však neplatí pro steak, který má vhodnou velikost.
- Velmi lehké suroviny/polevy – v teplovzdušné fritéze se víří vzduch. Například špenát nebo mangold by se rozpadl na kousky a to nechceme.
- Pokrmy v těstíčku – V horké fritéze bohužel nelze připravovat zeleninu nebo maso obalené v těstíčku. Výsledkem by byla jen lepkavá hmota.
Tipy na pokrmy do horkovzdušné fritézy od mistrů
Sbíhají se vám sliny a vaše motivace používat horkovzdušnou fritézu atakuje maximum? Pokud tohoto šikovného pomocníka v kuchyni ještě nemáte, určitě si přečtěte našeho průvodce Jak vybrat horkovzdušnou fritézu. Je plná rad, jak vybrat správný model. Neměli byste si také nechat ujít naši nabídku.
V případě, že je horkovzdušná fritéza váš starý známý, tyto triky vám pomohou dosáhnout ještě lepších kulinářských výsledků.
- Používejte olej ve spreji: olej dodává jídlu větší chuť a pomáhá vytvořit křupavou kůrku. S rozprašovačem přidáte opravdu jen potřebné množství. Dávejte však pozor, abyste jej nestříkali mimo určený prostor pro smažení.
- Pokrm otočte/promíchejte: Aby se pochoutky skutečně rovnoměrně upekly, obracejte je, jako například kuřecí kousky, nebo je promíchejte, jako například hranolky. Stačí jednou během smažení.
- Respektujte kapacitu fritézy: kousky jídla se budou připravovat rychleji, lépe a rovnoměrněji, pokud se nebudou překrývat. V ideálním případě by kolem každého kusu měl být volný prostor, aby kolem nich mohl dobře proudit vzduch.
- Nastavte si vlastní teplo a čas: nebojte se hledat, co vám vyhovuje. Ani přednastavené programy nemusí mít neměnná pravidla!
- Zkuste nižší teploty: slyšeli jste o akrylamidu? Jedná se o látku, která má toxické vlastnosti a vzniká při vaření ze složek přirozeně přítomných v syrových potravinách. Proto je velmi obtížné se akrylamidu vyhnout. Pokud například vaříte brambory ve vodě, teplota by neměla překročit 100 °C. Abychom snížili obsah této látky v hotovém pokrmu, měli bychom smažit a péct při teplotě 170 až 180 °C nebo zkrátit dobu přípravy.
Dobrou chuť!
Fritéza je všestranný kuchyňský pomocník, jehož funkce zdaleka nespočívají jen v přípravě hranolek. Odpověď na otázku: Co vařit v horkovzdušné fritéze? “, zní: téměř cokoli! Nabízí spoustu možností, jak připravit chutná a zdravější jídla, od klasických receptů, jako jsou křupavá kuřecí stehna, až po neobvyklé kreace. Díky několika tipům a trikům můžete horkovzdušnou fritézu využít naplno a popustit uzdu své kulinářské kreativitě. Tak se do toho pusťte a vyzkoušejte všechny chutné možnosti, které vám fritéza nabízí!