Velikonoce: Připravte nezapomenutelný brunch

Velikonoční zajíček je na cestě a během dlouhého volného víkendu chcete pozvat své blízké na Velikonoce a zážitkový brunch? Výborný nápad! Od sladkých vaflí a slaných rolád až po malé pokrmy k obědu – můžete hodovat s rodinou a přáteli podle světových velikonočních receptů. Takto budou všichni sytí a určitě spokojení.

V našem průvodci velikonočním brunchem najdete naše oblíbené nápady na recepty, tipy a triky pro servírování dobrot, produkty usnadňující přípravu a mnoho dalšího pro váš velikonoční brunch! Užijte si čtení a objevování.

Obsah:Velikonoční oběd od A do Z

Nápady na recepty: naše tipy na úspěšný velikonoční brunch

Příprava: nákup a drobnosti kolem něj

V kuchyni: Jaké pokrmy je dobré připravit předem?

Je čas prostřít stůl: tady je návod, jak dokonale připravit brunch

A pak? Přípitek, sladkosti atd.

Hodně zbytků? Naše tipy jak omezit plýtvání potravinami

Nápady na recepty: naše tipy na úspěšný velikonoční brunch

Abyste mohli koupit a připravit brunch, musíte nejprve naplánovat všechny chutné věci, které budete podávat. Ve společnosti Klarstein milujeme jaro, velikonoční období a především vydatné snídaně až do poledne. Proto jsme v našich průvodcích začali s výběrem našich oblíbených receptů na velikonoční brunch. Od klasických snídaní, přes teplé hody až po sladká pokušení – každý si tu najde něco pro sebe. Vyberte si a připravte brunch podle svých přání a přání svých hostů!

Sladké recepty

Lahodný bobulový crumble, jogurt s lahodným posypem, domácí velikonoční hnízdo nebo šťavnatý koláč (volitelně na odpoledne). Naše recepty osladí brunch vám i vašim hostům. Každý recept si samozřejmě můžete upravit podle svých přání a preferencí. Buďte kreativní!

Vydatné recepty

Při brunchi musí být některá jídla opravdu vydatná. K snídani a obědu můžete svým hostům nabídnout vafle s vejcem, lahodné domácí pomazánky, panini, quiche, wrapy a mnoho dalšího.

Chléb a rohlíky

Ráno si samozřejmě můžete koupit také chléb, rohlíky a sladké pečivo. Pokud máte čas, chuť a chcete na své hosty udělat skutečný dojem, můžete si některé z nich upéct sami! Nechte se inspirovat našimi pekařskými výtvory.

Nápoje

Při pozdní snídani je také nutné připravit si něco k pití. Čaj a káva jsou samozřejmě vždy vítány. Pokud si přejete, můžete připravit brunch se sektem nebo šampaňským. Avšak domácí džusy, limonády a podobné věci jsou vždycky skvělé. Připravili jsme pro vás několik našich oblíbených:

Příprava: nákup a drobnosti kolem něj

Než se v kuchyni pustíte do opravdové akce, musíte nejprve nakoupit vše, co budete na brunch potřebovat. Nejlépe je to udělat jeden nebo dokonce dva dny předem. Zvláště pokud si chcete připravit nějaké dobroty sami, ušetří vám to spoustu času a stresu. Promyslete si, zda se chcete zaměřit na snídaně nebo obědy, které recepty se k sobě hodí a jak můžete každému hostu přinést něco zajímavého. Vyberte si z našich nápadů na recepty, buďte kreativní, nebo použijte klasické recepty, které si pamatujete z dětství. Jakmile si stanovíte varianty a nápady, můžete začít.

Doporučujeme: předem se rozhodněte, co přesně chcete připravit a jaké suroviny budete potřebovat. V závislosti na vašich stravovacích návycích a počtu hostů může nakupování vypadat velmi odlišně. Napište si nákupní seznam, abyste na nic nezapomněli, a naplánujte si trochu více ingrediencí na recepty, které jste ještě nikdy nezkoušeli. Pokud něco nefunguje na první pokus, můžete to zkusit znovu.

Při nákupu na přípravu velikonočního brunche se zaměřte na čerstvé, rozmanité a nejlépe regionální produkty. Někdy vás hlavní ingredience zaujmou natolik, že snadno zapomenete na drobnosti kolem nich. Proto vám přinášíme seznam věcí, na které byste měli myslet:

  • Ingredience pro recepty
  • Přísady na občerstvení (pomazánky, uzeniny, zelenina, ovoce)
  • Základní ingredience (sůl, pepř, další koření, olej)
  • Přísady do nápojů (káva, čaj, džusy, limonády)
  • Dekorace (ubrousky, květiny, svíčky)
  • Přísady na zdobení a podávání (brčka, ředkvičky, rajčata, trochu salátu)
  • Sladkosti (velikonoční zajíčci, čokoládová vajíčka atd.)

Pokud máte velký počet hostů, měli byste se také ujistit, že máte doma dostatek talířů, misek, příborů atd., abyste mohli stůl krásně a harmonicky prostřít.

V kuchyni: Jaké pokrmy umíte dobře připravit?

Pro takový brunch, který si samozřejmě chcete také vychutnat, je klíčová příprava. Dipy, pomazánky, domácí pečivo, velikonoční vajíčka a podobně – to vše je třeba připravit den předem. V den oběda je tak můžete položit na stůl a budou vypadat skvěle. Při přípravě se ujistěte, že víte, jak nejlépe skladovat dobroty přes noc. Většinu věcí je pravděpodobně třeba skladovat v lednici. Zde si musíte položit otázku: Vejde se tam všechno?

Nabízíme vám seznam věcí, které si můžete připravit den předem:

  • Kynuté pečivo Kynuté těsto můžete připravit den předem a hned ho upéct. Nebo můžete těsto vytvarovat do požadovaného tvaru a nechat ho přes noc kynout (místo několika hodin při pokojové teplotě) v chladničce. Těsto se tak pomalu a rovnoměrně roztahuje. Druhý den ho nechte asi 1 hodinu při pokojové teplotě a pak jej vložte do trouby.
  • Chléb, rohlíky a velikonoční věnce S droždím nebo bez něj můžete upéct čerstvý chléb den předem a nechat ho přes noc, dokud ho nebudete druhý den potřebovat. Například chlebníky jsou ideální pro skladování chleba a rohlíků.
  • Zelenina a ovoce Ano, syrovou stravu si můžete připravit den předem. Důležité je správné skladování. Mrkev, okurky, kedlubny a další zeleninu můžete jednoduše vložit do plechovek nebo sklenic a naplnit vodou. Takto se nevysuší a jsou připravené k svačině na druhý den.
  • Dipy a pomazánky Domácí dipy a pomazánky vypadají vždy dobře. Krémy můžete připravit i den předem a uložit je do vzduchotěsné nádoby v lednici.
  • Sladké pečivo Ať už se jedná o koláč, muffiny, drobenku nebo jiné pečivo. Platí zde totéž: Upečte den předem a zcela vychladlý jej uložte pod dortový poklop, sladké pokušení tak snadno vydrží i přes noc. Pokud chcete některé z nich podávat teplé (jako drobenku), můžete je těsně před podáváním jednoduše ohřát v troubě.
  • Nápoje Džusy, ledové čaje a mnoho dalších si můžete připravit den předem a uchovávat je v lednici. Základní ingredience pro sycenou limonádu si můžete připravit, ale voda nebo jiné sycené nápoje by se měly podávat čerstvé.

Kromě všech věcí, které můžete velmi dobře připravit, existují samozřejmě pokrmy a části velikonočního oběda, které byste měli přinést na stůl čerstvé. Patří sem například vafle, teplé vaječné pokrmy, jako jsou míchaná a sázená vejce, volská oka, panini a sendviče. Uzeniny a sýry by se měly připravovat maximálně několik hodin předem a uchovávat v chladu.

Je čas prostřít stůl: tady je návod, jak dokonale připravit brunch

Připravte stůl na velikonoční pozdní snídani

Protože brunch je kombinací malých jídel ze snídaně a oběda, je toho docela dost. Mělo by se vše vejít na stůl a přitom vypadat elegantně? Někdy to není tak jednoduché. Podle toho, kolik hostů jste na brunch pozvali, můžete vše položit na stůl, zvolit bufetové řešení – nebo něco mezi tím.

Na stůl můžete umístit například základní věci, jako jsou rohlíky, chléb, uzeniny a podobně, ale nápoje, speciality a větší jídla a pokrmy z vajec můžete umístit na vedlejší stůl. Každý tak může dostat to, co chce, nebo můžete pokračovat v nabídce věcí, které mezitím mohou chybět.

Při prostírání stolu dbejte na to, aby měl každý host dostatek místa. Pro každého by měl být připraven velký talíř nebo malá miska (na saláty, syrovou zeleninu, dipy atd.), hrnek, příbor a ubrousky. Pokud připravujete bufetový stůl, můžete sem umístit více nádobí a ubrousků, aby si hosté mohli v případě potřeby vyměnit špinavé talíře.

A pak? Přípitek, sladkosti atd.

Zdrží se vaši hosté po obědě o něco déle? Pak se může stát, že všichni budou zpočátku velmi plní a letargičtí. Proto po pozdním brunchi nabídněte lehké a osvěžující nápoje. Dokonce i malá sklenička pálenky nebo espressa (pro ty, kteří to mají povoleno) může vrátit tělu dynamiku a (údajně) pročistit žaludek. Pokud máte s sebou menší děti, můžete si na zahradě zahrát na honbu za vajíčky a drobnými sladkostmi. I dlouhá procházka vám teď může zlepšit náladu, takže odpoledne se chuť na sušenky a koláče vrátí. Budete tak mít méně zbytků a vaši hosté budou mít pocit, že je o ně dobře postaráno.

Hodně zbytků? Naše tipy, jak omezit plýtvání potravinami

Brunch je u konce, všichni jsou sytí a spokojení. Co zůstane: barevné zbytky. Zbylo vám od všeho trochu a přemýšlíte, co s tím? Máme pro vás několik tipů!

  • Rozdělte, co jde Zeptejte se hostů, zda si chtějí něco odnést domů. Ať už jde o rohlík, chleba, kousek koláče nebo panini na dlouhou cestu domů, obvykle zde můžete udělat radost někomu jinému.
  • Buďte kreativní a kombinujte Mnoho věcí lze druhý den znovu kombinovat a připravit z nich nové pokrmy. Vafle lze obložit a v troubě z nich udělat pizza vafle mnohé dipy jsou vynikající i jako dresinky na saláty a některé dokonce jako omáčky na těstoviny a pod. Ovoce a zeleninu lze kombinovat do zajímavých salátů a chléb a rohlíky lze opéct a zapéct tak, aby se staly skutečným gastronomickým stropem nebo lahodnými krutony. Vaší kreativitě se meze nekladou.
  • Odložte na později Jednoduché, ale důmyslné: například zmrazením chleba nebo rohlíků je můžete uchovat, dokud je nebudete znovu potřebovat. Ovoce a zeleninu můžete nasušit a připravit z nich chutné lupínky. Sušenou zeleninu lze také zpracovat na prášek a podávat jako domácí zeleninový vývar. Díky našim sušičkám potravin můžete aktivně bojovat proti plýtvání potravinami a vychutnávat si chutné suroviny mnohem déle!

A tím se dostáváme na konec našeho průvodce velikonočním brunchem. Doufáme, že jsme vám pomohli naplánovat brunch, nebo že se nyní cítíte opravdu motivováni k jeho dalšímu uspořádání. Přejeme vám hodně zábavy a můžeme vám jen poradit: Pokud chcete získat nové a zajímavé recepty, nahlédněte do našeho časopisu a najděte si přesně to, na co máte chuť. Kromě mnoha velikonočních receptů máme v rukávu i produkty, které vám přípravu ještě více usnadní. Podívejte se na ně na stránce Velikonoční menu Klarstein. V této souvislosti vám přeji šťastné Velikonoce a veselé hodování!

Written by:

Svenja se v kuchyni ráda zaměřuje na nejmenší detaily. Testuje vše od občerstvení a rychlých receptů až po vícechodové menu, dokud to nebude dokonalé.