Čištění horkovzdušné fritézy: Jak na to?

Zdravější a vaření Horkovzdušná fritéza toho dost dokáže. Jak takovou fritézu vyčistit a jaké tipy a triky byste měli znát?

Fritéza AirFryer neboli horkovzdušná fritéza je dokonalým pomocníkem. Pomůže vám připravit vaše oblíbené pokrmy zdravějším způsobem a přitom budou chutnat téměř stejně. A nemusí jít nutně jen o smažené pochoutky. V této fritéze můžete také upéct koláč.

Obsah:

Co je horkovzdušná fritéza?

Pokud jste se s tímto typem fritézy ještě nesetkali, měli byste vědět, jak vlastně funguje. Každá horkovzdušná fritéza má topné těleso, nejčastěji spirálu, která se zahřívá na vysokou teplotu. Teplo vznikající ve fritéze je rozháněno vestavěným ventilátorem. Jídlo se tak upravuje vířícím se horkým vzduchem.

Horkovzdušná fritéza ve skutečnosti žádný olej nepotřebuje, přidává se většinou jen kvůli chuti jídla. Zkušení kuchaři dokonce doporučují při přípravě přirozeně tučných pokrmů, jako je vepřový bůček, používat místo oleje jednu nebo dvě lžíce čisté vody.

V mnoha případech opravdu stačí suroviny podlít vodou a dochutit bylinkami. Můžete tak připravit pokrmy vhodné pro každou příležitost. Od mlsání u filmu až po bujaré oslavy.

Jak si vybrat ten správný model?

Dobrou radou je také pokrm během smažení alespoň jednou otočit nebo zamíchat. Samozřejmě, pokud k přípravě nepoužíváte doplněk, který jídlo automaticky obrací. Například gril.

Láká vás horkovzdušná fritéza, ale nevíte, jak si z široké nabídky vybrat ten správný model? Připravili jsme pro vás průvodce výběrem horkovzdušné fritézy, který vám usnadní výběr.

Proč byste měli nahradit klasickou fritézu horkovzdušnou fritézou? Především se jedná o zdravější přípravu jídla. Tedy bez oleje. Výhod je však více:

  • Přes vyšší pořizovací cenu je smažení levnější (nepotřebuje litry oleje).
  • Během přípravy není cítit přepálený olej ani spálené potraviny.
  • Smažení je bezpečnější, protože nepoužíváte vroucí olej.
  • Nevzniká tolik odpadu jako při běžném smažení.
  • Fritéza umí také péct, dusit, grilovat, zapékat, zapékat nebo rozmrazovat.
  • Ušetříte místo, protože jedno zařízení nahradí několik jiných.

Fritézu nepředhřívejte

Po použití je třeba horkovzdušnou fritézu vyčistit.

Příprava jídla v horkovzdušné fritéze je zdravější, ale neznamená to, že vaše strava může obsahovat cokoli a nepřiberete. Myslete na to, že vepřový bůček bude stále plný tuku a kukuřice bude stále obsahovat hodně sacharidů.

Jednou z výhod horkovzdušné fritézy je, že nemusíte čekat, než se zahřeje. Přísady můžete vložit těsně před zapnutím fritézy. To však neplatí pro maso. Před přípravou masa byste měli fritézu asi 5 minut zahřívat.

Díky tomu, že fritézu nemusíte předehřívat, může sloužit i jako náhrada mikrovlnné trouby. Zvláště pizza se tímto způsobem ohřívá velmi dobře. Zůstane příjemně šťavnatá.

Příslušenství usnadňující vaření a čištění

Horkovzdušné fritézy mají tradičně mnoho příslušenství, které umožňuje péct, grilovat nebo dokonce vařit. Patří mezi ně různé pánve, rošty, grilovací špízy, košíky na hranolky, rošty a další pomůcky.

Všechny vám pomohou připravit dokonalé pochoutky, ale některé z nich mohou fritézu pořádně zašpinit. Zejména při grilování na rožni, pokud se pokrm rozpadá nebo z něj odkapává marináda.

Znečištění se však v tomto případě lze vyhnout jednoduchým trikem. Na dno fritézy umístěte pánev nebo mřížku a na ni pečicí papír. Veškerý nepořádek by měl zůstat na papíře, který můžete snadno vyhodit. Dávejte však pozor, abyste nezakryli otvory, kterými proudí vzduch.

Jak prodloužit životnost horkovzdušné fritézy?

Stejně jako každý pomocník, nejen v kuchyni, i horkovzdušná fritéza vydrží déle, pokud se o ni budete řádně starat. Co to znamená?

V první řadě je důležité si uvědomit, že jakákoli manipulace a práce s horkovzdušnou fritézou musí být bezpečná. Proto fritézu odpojte od elektřiny a počkejte, až zcela vychladne.

Nejjednodušší péčí a povinností je otřít fritézu papírovým ubrouskem po každém použití. Tím se zabrání znečištění, které se obtížně čistí.

Můžete také použít měkkou kuchyňskou houbičku. Fritézu však nikdy nečistěte ničím, co by mohlo poškrábat nebo jinak poškodit její povrch.

Důkladnější čištění rozhodně prospěje

Čištění horkovzdušné fritézy měkkým hadříkem.

Pokud se rozhodnete fritézu důkladněji vyčistit, nejprve z ní odstraňte veškeré zbytky jídla. Totéž platí pro nástavce, mísy a další části fritézy.

Hrubé nečistoty lze obvykle snadno odstranit papírovými kapesníky nebo ubrousky, které lze navlhčit vodou. Pokud zbytky potravin odolávají, můžete použít měkký kartáček, ale dávejte pozor, abyste nepoškodili povrch žádné ze součástí.

Výrobci uvádějí, že některé části horkovzdušných fritéz, nejčastěji příslušenství, můžete mýt v myčce nádobí. Této metodě je všaraději vyhněte. Části horkovzdušné fritézy, které obsahují elektroniku, nikdy nevkládejte do myčky nádobí.

Pro mytí rukou používejte klasickou kuchyňskou houbičku a mycí prostředek. V případě potřeby nechte části horkovzdušné fritézy přes noc namočené ve vodní lázni se saponátem.

Horkovzdušná fritéza je také designový prvek, přemýšlejte o tom

Plášť neboli tělo horkovzdušné fritézy si zaslouží zvláštní pozornost. Důvod? Dnes jsou fritézy designovými kousky, které si rádi vystavujeme v kuchyni.

Moderní tvary a příjemné barvy mohou dotvořit celkový dojem z interiéru kuchyně. Proto si fritéza zaslouží údržbu i zvenčí.

Kromě toho, že fritézu vždy otřete alespoň papírovou utěrkou, jakmile se zašpiní, použijte k většímu čištění navlhčenou houbu a čisticí prostředek. Nepoužívejte příliš agresivní čisticí prostředky. Houba, hadřík nebo kartáč by měly být jemné, aby nepoškrábaly povrch fritézy.

Čištění topného tělesa

Jak vyčistit vnitřek horkovzdušné fritézy? Opět zkontrolujte, zda není fritéza zapojena, a vyjměte všechny odnímatelné části. Topné těleso se nachází v horní části fritézy. Je to část, která připomíná hadici stočenou do kruhu.

Pro důkladné a pohodlné čištění topného tělesa otočte fritézu dnem vzhůru, abyste na něj lépe dosáhli. Použijte čisticí prostředek a kartáč s měkkými nebo středně silnými štětinami, podle stavu znečištění. Vyhněte se tvrdým štětinám, zejména drátěným nástrojům. Nesmíte poškodit povrch topného tělesa.

Prostor za topným tělesem vyčistěte pružným kartáčem. Nepoužívejte zbytečně mnoho vody, resp. během čištění nenechávejte vodu ve fritéze stát. Pokud by zatekla, může fritéza zkratovat, zvláště však můžete ohrozit své zdraví.

Horkovzdušná fritéza: fritování naslepo a automatické čištění

Po důkladném vyčištění vnitřku horkovzdušné fritézy ji nechte několik minut běžet bez vkládání potravin. Tím se odpaří veškeré zbytky mycího prostředku. Pokud se navíc ve fritéze objevily zbytky jídla, které vám nešly odstranit, můžete je po chvíli jednoduše setřít ze dna pánve.

Některé modely horkovzdušných fritéz nabízejí také samočisticí režim. V případě, že ho má i vaše fritéza, následujte následující postup:

  1. Do pánve ve fritéze nalijte trochu vody a mycího prostředku a zavřete víko.
  2. Zvolte režim samočištění nebo zvolte teplotu 60 °C a nastavte časovač na přibližně 15 minut.
  3. Nečistoty ve fritéze změknou a lze je snadno setřít, například papírovou utěrkou.
  4. Nezapomeňte však fritézu odpojit ze sítě a před otřením ji nechat vychladnout.

Inspirujte se našimi recepty

Zbývá jen fritézu vytřít do sucha, složit ji a pustit se do nových chutných a zdravých receptů. Inspiraci samozřejmě najdete v našem časopise, stačí se na chvíli podívat do telefonu. Vybrali jsme také několik oblíbených receptů přímo sem, v článku. S horkovzdušnou fritézou můžete připravit vše od masa přes zeleninové pochoutky až po dezerty.

Další tipy pro horkovzdušnou fritézu?

Co kromě čištění prodlužuje životnost horkovzdušné fritézy? Samozřejmě vhodné zacházení. Víko zavírejte přiměřenou silou, nevystavujte fritézu zbytečným teplotním šokům a samozřejmě s ji nevystavujte otřesům nebo prudkému zacházení.

Rozměry a objemy jednotlivých modelů fritéz jsou přizpůsobeny jejich výkonu. Jinými slovy to znamená, že v jedné dávce byste měli smažit jen tolik jídla, kolik se vejde na pánev, košíku nebo na gril.

Pokud to budete se spoustou jídla přehánět, nebude dostatečně teplotně upravené a téměř vůbec křupavé. V takovém případě mnoho lidí pomocníka znovu zapne nebo nepřirozeně prodlouží přednastavené programy. Z dlouhodobého hlediska je to způsob, jak snížíte životnost vaší fritézy.

Může se stát, že teplota ve fritéze během vaření kolísá. V takovém případě je vhodné fritézu vypnout, nechat ji odpočinout, tj. trochu vychladnout, a poté znovu nastavit parametry vaření. Pokud se problém opakuje, obraťte se na prodejce nebo servis.

Používání správného množství oleje je také způsob, jak prodloužit životnost vaší mašinky. Pokud ho přidáte příliš mnoho, fritéza se zbytečně ucpe. Přicházíte také o výhody zdravějšího jídla.

U modelů, které jsou navrženy tak, aby vařily zcela bez oleje, se použití oleje rovná zničení horkovzdušné fritézy. Pokud si chcete čas od času dopřát něco méně zdravého, vyberte si horkovzdušnou fritézu, která vyžaduje alespoň trochu oleje na přípravu.