Kysané sudové zelí

120

super snadné

Sudové zelí: stará tradice v moderní gastronomii

Zelí, které si ve střední Evropě získalo pověst jedné z nejoblíbenějších druhů zeleniny, je základem mnoha tradičních receptů. Jeho kvašená verze, známá jako sudové zelí, je skutečnou delikatesou. Jeho příprava je jednoduchá a výsledek je plný chuti a prospěšný pro naše zdraví. Vyzkoušejte náš recept s pouhými dvěma ingrediencemi. Nicméně si zacvičíte!

Přejít na recept

Zelí se pěstuje a konzumuje již od starověkých civilizací. Kde jsou kořeny kvašené verze, kterou dnes známe jako sudové zelí? Zmíněna je starověká Čína, Řecko, ale také střední a východní Evropa. Podle historických záznamů se v těchto oblastech již před staletími vyrábělo kysané zelí jako způsob konzervace této zeleniny. Hlavním cílem bylo zajistit jeho dostupnost během dlouhých zimních měsíců.

Kvašení zelí nejen prodloužilo jeho trvanlivost, ale také změnilo jeho chuťový profil a dodalo mu mnoho zdraví prospěšných látek.

Výhody kysaného zelí a jeho využití v kuchyni

Kysané zelí je bohaté na vitaminy, minerály a především probiotika. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které přispívají ke zdravému střevnímu mikrobiomu a podporují trávení. Díky vysokému obsahu vitaminu C navíc pomáhá posilovat imunitní systém a bojovat proti volným radikálům.

Jako příloha je hlavně zelí neuvěřitelně univerzální. Hodí se k masovým pokrmům, zejména k pečenému masu a klobásám. Ve střední Evropě je často součástí tradičních pokrmů, jako jsou noky se zelím nebo zelné placky. Mnoho kultur si také vytváří vlastní varianty kysaného zelí. Přidává se do něj různé koření a další přísady, čímž se rozšiřuje jeho chuťová paleta a možnosti použití.

Sudové zelí je tedy nejen klenotem tradiční kuchyně, ale také funkční potravinou s mnoha zdravotními účinky. Domácí příprava vám umožní mít vždy po ruce lahodnou přílohu, která obohatí každý stůl a potěší vaše chuťové buňky.

Nenechte si ujít náš archiv receptů, kde najdete spoustu inspirace na jídla, do kterých se kysané zelí jako příloha hodí. Chcete se o kysaném zelí dozvědět více? Pak byste si neměli nechat ujít náš článek Kysané zelí je superpotravina!

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
8 kg krouhaného bílého zimního zelí
200 g soli
4 zelné listy
Gramercy Mandoline kuchyňský kráječ
Gramercy Mandoline kuchyňský kráječ
669 Kč
1 299 Kč

Nutriční informace

620 Kalorie
148 Sacharidy
0,2 Tuky
18 Bílkoviny

Postup

1.

Příprava zelí

Zelí nakrouhané na dlouhé tenké plátky vyklopte na čistý plech a posypte solí. Důkladně promíchejte a nechte zelí 2 hodiny odpočívat, aby pustilo vodu.
Označit jako dokončené
2.

Naložení zelí do sudu

Očištěné a osušené listy zelí vložte na dno 10litrového sudu. Začněte nakládat zelí do sudu ve vrstvách po asi 10 cm tak, že zelí vyždímáte čistýma rukama a pak ho co největší silou vtlačíte do sudu.
Označit jako dokončené
3.

Odstranění přebytečné vody

Pokud se v sudu během nakládání zelí nachází voda, odstraňte ji, ale nevylévejte.
Označit jako dokončené
4.

Naložte zelí

Pokud budete mít všechno zelí v sudu, zatížete ho a zalijte vodou. Zelí i závaží musí být zcela ponořené.
Označit jako dokončené
5.

Nechte kvasit

Sud uzavřete a do nádoby nalijte vodu, aby se zelí uzavřelo a zajistil se proces kvašení. Sud umístěte do mělké nádoby v místnosti o teplotě 16 až 20 °C a nechte kvasit 4 až 6 týdnů.
Označit jako dokončené
6.

Skladování zelí

Po uplynutí této doby přeneste zelí do chladné místnosti, aby se zastavil proces kvašení. Dobrou chuť!
Označit jako dokončené

Poznámky

Nutriční hodnoty vycházejí z uvedených složek a mohou se ve skutečnosti lišit.
Uvedené nutriční hodnoty se vztahují na celý soudek, tj. 8 kilogramů zelí.
 Uložit jako PDF