Trhanec
super snadné
Trhaný chléb je ideální na grilování a do bufetu. Jak název napovídá, lze ji jednoduše vytrhávat kousek po kousku. A každé sousto skrývá lahodné domácí bylinkové máslo a rozpuštěnou goudu. Tedy pokud ji připravíte podle našeho receptu. Trhací chléb navíc skvěle vypadá a určitě zanechá dobrý dojem. Mimochodem, tento chléb můžete naplnit, jak chcete. Místo bylinkového másla můžete použít také pesto nebo jiný dip. Skvělé jsou i jiné sýry, které se dobře rozpouštějí. Jen to zkuste!
Ingredience
Počet porcí
600 g mouky typ 405 | |
300 ml vody | |
21 g čerstvého droždí půl kostky | |
1polévková lžíce cukru | |
1polévková lžíce soli | |
2lžíce olivového oleje | |
50 g másla |
Náplň
150 g bylinkového másla odpovídá přibližně 1/2 porce podle našeho receptu | |
150 g sýra gouda | |
sůl a pepř podle chuti |
Pomůcky
GrandPrix volitelně | |
Zapékací miska |
Nutriční informace
283
Kalorie
30 g
Sacharidy
15 g
Tuky
7 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava těsta
Smíchejte vodu, droždí, cukr a 2 lžíce mouky. Míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Přikryjte a nechte 10 minut kynout při pokojové teplotě. Bylimkové máslo nechte rozpustit na pokojovou teplotu.
Označit jako dokončené
2.
Dokončení těsta
Vložte všechny ingredience do přístroje GrandPrix, zavřete víko a spusťte program Těsto. Případně těsto hněťte 10 minut ručně, dokud nebude hladké. Vložíme do mísy a necháme přikryté kynout při pokojové teplotě asi 30 minut, dokud se objem přibližně nezdvojnásobí. Mezitím nastrouhejte sýr gouda.
Označit jako dokončené
3.
Plnění těsta
Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na velikost přibližně 40x40 cm a tloušťku 0,5–1 cm. Těsto hojně potřete bylinkovým máslem a posypte goudou.
Označit jako dokončené
4.
Připravte troubu
Předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní ohřev.
Označit jako dokončené
5.
Přeložte těsto
Formu na chléb vymažte tukem a postavte ji do svislé polohy (můžete ji například podepřít lahví). Nyní těsto nakrájejte na proužky, jednou podélně uprostřed a asi pětkrát příčně. Každý proužek asi třikrát přeložte a vložte do formy tak, aby byl rovnoměrně naplněn.
Označit jako dokončené
6.
Pečení chleba
Chléb pečte asi 40 minut, dokud není povrch křupavě hnědý. V případě potřeby vyložte plech pergamenem, protože část bylinkového másla může vytéct.
Označit jako dokončené
Poznámky
Nutriční hodnoty vycházejí z uvedených složek a mohou se ve skutečnosti lišit.