Trhanec

Trhaný chléb je ideální na grilování a do bufetu. Jak název napovídá, lze ji jednoduše vytrhávat kousek po kousku. A každé sousto skrývá lahodné domácí bylinkové máslo a rozpuštěnou goudu. Tedy pokud ji připravíte podle našeho receptu. Trhací chléb navíc skvěle vypadá a určitě zanechá dobrý dojem. Mimochodem, tento chléb můžete naplnit, jak chcete. Místo bylinkového másla můžete použít také pesto nebo jiný dip. Skvělé jsou i jiné sýry, které se dobře rozpouštějí. Jen to zkuste!

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
600 g mouky typ 405
300 ml vody
21 g čerstvého droždí půl kostky
1polévková lžíce cukru
1polévková lžíce soli
2lžíce olivového oleje
50 g másla
Náplň
150 g bylinkového másla odpovídá přibližně 1/2 porce podle našeho receptu
150 g sýra gouda
sůl a pepř podle chuti
Pomůcky
GrandPrix volitelně
Zapékací miska

Nutriční informace

283 Kalorie
30 g Sacharidy
15 g Tuky
7 g Bílkoviny

Postup

1.

Příprava těsta

Smíchejte vodu, droždí, cukr a 2 lžíce mouky. Míchejte, dokud se droždí nerozpustí. Přikryjte a nechte 10 minut kynout při pokojové teplotě. Bylimkové máslo nechte rozpustit na pokojovou teplotu.
Označit jako dokončené
2.

Dokončení těsta

Vložte všechny ingredience do přístroje GrandPrix, zavřete víko a spusťte program Těsto. Případně těsto hněťte 10 minut ručně, dokud nebude hladké. Vložíme do mísy a necháme přikryté kynout při pokojové teplotě asi 30 minut, dokud se objem přibližně nezdvojnásobí. Mezitím nastrouhejte sýr gouda.
Označit jako dokončené
3.

Plnění těsta

Těsto rozválejte na pomoučené pracovní ploše na velikost přibližně 40x40 cm a tloušťku 0,5–1 cm. Těsto hojně potřete bylinkovým máslem a posypte goudou.
Označit jako dokončené
4.

Připravte troubu

Předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní ohřev.
Označit jako dokončené
5.

Přeložte těsto

Formu na chléb vymažte tukem a postavte ji do svislé polohy (můžete ji například podepřít lahví). Nyní těsto nakrájejte na proužky, jednou podélně uprostřed a asi pětkrát příčně. Každý proužek asi třikrát přeložte a vložte do formy tak, aby byl rovnoměrně naplněn.
Označit jako dokončené
6.

Pečení chleba

Chléb pečte asi 40 minut, dokud není povrch křupavě hnědý. V případě potřeby vyložte plech pergamenem, protože část bylinkového másla může vytéct.
Označit jako dokončené

Poznámky

Nutriční hodnoty vycházejí z uvedených složek a mohou se ve skutečnosti lišit.
 Uložit jako PDF