Květákový nákyp
Květáková nákyp jsou naším dnešním hvězdným receptem. Spojuje zdravou zeleninu se smetanovou omáčkou a sýrem – dokonalá kombinace. Květák bude dělat společnost brokolici a pórku. Se smetanou a sýrem bude fondán opravdu krémový. Než se nadějete, budete mít po práci připravený skvělý recept, který vám dá rozhodně víc než mražená pizza. Máte rádi květák? Pak byste určitě měli vyzkoušet naši květákovo-pórkovou polévku!
Ingredience
Počet porcí
1 květák | |
300 g brokolice | |
1 pórek | |
1 cibule | |
100 ml bílého vína | |
200 ml zeleninového vývaru | |
100 ml smetany ke šlehání | |
100 g goudy | |
50 g parmazánu | |
1lžíce rostlinného oleje | |
1lžička muškátového oříšku | |
sůl a pepř podle chuti |
Pomůcky
Zapékací mísa |
Nutriční informace
317
Kalorie
9 g
Sacharidy
20 g
Tuky
18 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava květáku a brokolice
Květák a brokolici omyjte, případně odstraňte listy a nakrájejte na malé růžičky. Vařte v mírně osolené vodě asi 10 minut, dokud zelenina nezměkne.
Označit jako dokončené
2.
Příprava cibule a pórku
Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Pórek omyjte a nakrájejte na tenká kolečka.
Označit jako dokončené
3.
Restování
Na pánvi rozehřejte rostlinný olej a 2 minuty na něm osmahněte cibuli. Přidejte pórek a restujte další 3 minuty. Přilijte bílé víno.
Označit jako dokončené
4.
Promíchání omáčky
Bílé víno zredukujte na třetinu, přidejte šlehačku a zeleninový vývar a vařte na mírném ohni. Dochuťte solí, pepřem a muškátovým oříškem.
Označit jako dokončené
5.
Rozehřátí trouby
Nastrouhejte goudu a parmazán. Troubu předehřejte na 180 °C na horním i dolním ohřevu.
Označit jako dokončené
6.
Pečení nákypu
Brokolici a květák vložte do pekáče. Zalijte omáčkou a posypte sýrem. Pečte 25 minut, dokud sýr nezhnědne a zelenina není dobře propečená.
Označit jako dokončené
Poznámky
Nutriční hodnoty jsou přibližné, ve skutečnosti se mohou lišit.