Zeleninový vývar

Příprava vlastního zeleninového vývaru je opravdu velmi jednoduchá. Kromě toho ti slouží jako základ mnoha chutných jídel, od polévek a omáček až po celá slavnostní jídla s lahodným pečeným masem a podobně. Další výhoda vaření vývaru vlastníma rukama: Můžeš se vyhnout plýtvání potravinami tím, že nasekanou zeleninu jednoduše uvaříš a nemusíš vyhodit. Chtěl bys mít svůj vývar jako prášek jako ze supermarketu? I k tomu máme ten správný recept!

Bez hodnocení

Ingredience

Počet porcí
4 mrkve
1/2 kořen celeru
1stonek pórku
3 cibule
2 stroužky česneku
1svazek petrželky
1PL rostlinného oleje
10 zrnka černého pepře
2větvičky tymián
1 bobkový list
6 jalovce
sůl na dochucení
Potřebné pomůcky
jemné sítko

Nutriční informace

20 Kalorie
0 g Sacharidy
3 g Tuky
0 g Bílkoviny

Postup

1.

Připravíme si zeleninu

Mrkev, celer, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na velké kousky. Pórek a petrželku omyjeme a obojí nasekáme nahrubo.
Označit jako dokončené
2.

Orestujeme zeleninu

Ve velkém hrnci orestujeme cibuli a česnek s rostlinným olejem. Přidáme zbylou zeleninu a dusíme 5 minut.
Označit jako dokončené
3.

Přidáme koření

Přidáme tymián, bobkový list, zrnka pepře a jalovce a zalijeme 3 litry vody, dochutíme solí.
Označit jako dokončené
4.

Zeleninový vývar necháme vařit

Přikrytý vývar necháme vařit alespoň 90 minut na mírném ohni a poté přecedíme přes jemné sítko. Použijeme ihned nebo skladujeme ve vzduchotěsných nádobách v chladničce po dobu až 2 týdnů.
Označit jako dokončené

Poznámky

Jedna porce odpovídá cca 500 ml vývaru. Z receptu získáš cca 2 litry zeleninového vývaru, tedy 4 porce s příslušnými nutričními hodnotami.
Nutriční informace jsou přibližné údaje na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.

Napsat komentář