Domácí špaldové mléko
super snadné
Výroba vlastního špaldového mléka je prostě skvělá. Starobylá obilovina špalda je velmi zdravá a pro mnoho lidí stravitelnější než příbuzná, ale vysoce pěstovaná pšenice. Špaldové mléko má zrnitou a oříškovou chuť. Díky tomu se hodí zejména pro přípravu smoothies, müsli, kaší, kávy nebo i pečiva. Můžete si ji vychutnat na mnoho způsobů: jako sladkou kaši, do křupavého chleba nebo jako rostlinné mléko.
Ingredience
Počet porcí
50 g sušené špaldy | |
1lžička slunečnicového oleje | |
1lžička javorového sirupu nepovinné | |
1lžička vanilkového extraktu | |
1/2lžičky skořice | |
1špetka mořské soli |
Pomůcky
Výrobník mléka |
Nutriční informace
85
Kalorie
13 g
Sacharidy
2 g
Tuky
2 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava špaldy
Namočte špaldová zrna alespoň na 8 hodin (nejlépe přes noc). Poté je opláchněte.
Označit jako dokončené
2.
Připravte výrobník mléka
Naplňte nádržku na vodu filtrovanou vodou. Všechny ingredience vložte do mísy.
Označit jako dokončené
3.
Nastavení výrobníku rostlinného mléka
Stiskněte tlačítko Start, tlačítkem Volba zvolte program „zrno“. Opakovaně tiskněte tlačítko „Kapacita“, dokud nedosáhnete objemu 600 ml. Stiskněte tlačítko Start. Po 17 minutách nebo po zaznění zvukového signálu je mléko hotové. V případě potřeby nápoj sceďte nebo jej přelijte přes sáček na ořechové mléko. Zbytek přelijte do láhve s těsně přiléhajícím uzávěrem a uchovávejte v chladničce.
Označit jako dokončené
Poznámky
Jedna porce odpovídá přibližně 200 ml sójového mléka. Z receptu můžete připravit 3 porce.
Když je mléko hotové, můžete nádobu vyjmout za rukojeť (pozor, je horká!). Zařízení se poté automaticky vyčistí.
Nutriční hodnoty vycházejí z uvedených složek a mohou se ve skutečnosti lišit.