Domácí gnocchi
Výroba domácích noků je ruční práce. Až si však sednete nad talířem lahodného jídla, řeknete si, že to stálo za to. Zaručujeme to. Domácí noky vás navíc odmění nejen lahodnou chutí, ale také tím, jak jsou vlastně jednoduché. K jeho přípravě potřebujete 3–4 ingredience, které máte běžně ve spíži. Brambory, mouka, vejce a můžete použít i trochu škrobu. To je vše, co potřebujete pro tento klasický lahodný pokrm.
K vytvarování typických noků stačí vidlička. Milovníci italské kuchyně však vědí, že si můžete koupit i speciální dřevěná prkénka s drážkami, která těsto vytvarují do požadovaného tvaru jako italský kuchař. Mimochodem, těsto můžete klidně naplnit. Sýr, sladké brambory nebo dokonce dýně. Fantazii se meze nekladou.
Ingredience
Počet porcí
1 kg moučných brambor | |
250 g mouky plus trochu více na hnětení a vaření | |
1 vejce | |
1lžíce bramborového škrobu | |
2lžičky muškátového oříšku nemusí být | |
sůl a pepř podle chuti |
Pomůcky
Škrabka na brambory nebo struhadlo na brambory | |
Prkénko na noky volitelné |
Nutriční informace
289
Kalorie
58 g
Sacharidy
1 g
Tuky
8 g
Bílkoviny
Postup
1.
Uvařte brambory
Oloupejte brambory a vařte je v osolené vodě asi 20 minut, dokud nejsou měkké. Brambory rozmačkejte nebo nastrouhejte a nechte vychladnout (dbejte na to, aby byly opravdu jemně rozmačkané).
Označit jako dokončené
2.
Příprava těsta
K bramborám přidejte mouku a vejce a vypracujte pevné těsto.
Označit jako dokončené
3.
Tvarujte noky
Těsto rozdělte na 10–15g porce a pomoučenýma rukama z nich vytvarujte kuličky. Položte ji na vidličku a palcem ji jemně převalujte přes hroty vidličky (chce to trochu cviku).
Označit jako dokončené
4.
Uvařte noky
Gnocchi vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je zpracujte podle své chuti.
Označit jako dokončené
Poznámky
Nutriční hodnoty vycházejí z uvedených složek a mohou se ve skutečnosti lišit.