Domácí gnocchi

Výroba domácích noků je ruční práce. Až si však sednete nad talířem lahodného jídla, řeknete si, že to stálo za to. Zaručujeme to. Domácí noky vás navíc odmění nejen lahodnou chutí, ale také tím, jak jsou vlastně jednoduché. K jeho přípravě potřebujete 3–4 ingredience, které máte běžně ve spíži. Brambory, mouka, vejce a můžete použít i trochu škrobu. To je vše, co potřebujete pro tento klasický lahodný pokrm.
K vytvarování typických noků stačí vidlička. Milovníci italské kuchyně však vědí, že si můžete koupit i speciální dřevěná prkénka s drážkami, která těsto vytvarují do požadovaného tvaru jako italský kuchař. Mimochodem, těsto můžete klidně naplnit. Sýr, sladké brambory nebo dokonce dýně. Fantazii se meze nekladou.

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
1 kg moučných brambor
250 g mouky plus trochu více na hnětení a vaření
1 vejce
1lžíce bramborového škrobu
2lžičky muškátového oříšku nemusí být
sůl a pepř podle chuti
Pomůcky
Škrabka na brambory nebo struhadlo na brambory
Prkénko na noky volitelné

Nutriční informace

289 Kalorie
58 g Sacharidy
1 g Tuky
8 g Bílkoviny

Postup

1.

Uvařte brambory

Oloupejte brambory a vařte je v osolené vodě asi 20 minut, dokud nejsou měkké. Brambory rozmačkejte nebo nastrouhejte a nechte vychladnout (dbejte na to, aby byly opravdu jemně rozmačkané).
Označit jako dokončené
2.

Příprava těsta

K bramborám přidejte mouku a vejce a vypracujte pevné těsto.
Označit jako dokončené
3.

Tvarujte noky

Těsto rozdělte na 10–15g porce a pomoučenýma rukama z nich vytvarujte kuličky. Položte ji na vidličku a palcem ji jemně převalujte přes hroty vidličky (chce to trochu cviku).
Označit jako dokončené
4.

Uvařte noky

Gnocchi vařte ve vroucí vodě, dokud nevyplavou na hladinu. Poté je zpracujte podle své chuti.
Označit jako dokončené

Poznámky

Nutriční hodnoty vycházejí z uvedených složek a mohou se ve skutečnosti lišit.
 Uložit jako PDF