Domácí špaldové mléko

Výroba vlastního špaldového mléka je prostě skvělá. Starobylá obilovina špalda je velmi zdravá a pro mnoho lidí stravitelnější než příbuzná, ale vysoce pěstovaná pšenice. Špaldové mléko má zrnitou a oříškovou chuť. Díky tomu se hodí zejména pro přípravu smoothies, müsli, kaší, kávy nebo i pečiva. Můžete si ji vychutnat na mnoho způsobů: jako sladkou kaši, do křupavého chleba nebo jako rostlinné mléko.

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
50 g sušené špaldy
1lžička slunečnicového oleje
1lžička javorového sirupu nepovinné
1lžička vanilkového extraktu
1/2lžičky skořice
1špetka mořské soli
Pomůcky
Výrobník mléka

Nutriční informace

85 Kalorie
13 g Sacharidy
2 g Tuky
2 g Bílkoviny

Postup

1.

Příprava špaldy

Namočte špaldová zrna alespoň na 8 hodin (nejlépe přes noc). Poté je opláchněte.
Označit jako dokončené
2.

Připravte výrobník mléka

Naplňte nádržku na vodu filtrovanou vodou. Všechny ingredience vložte do mísy.
Označit jako dokončené
3.

Nastavení výrobníku rostlinného mléka

Stiskněte tlačítko Start, tlačítkem Volba zvolte program „zrno“. Opakovaně tiskněte tlačítko „Kapacita“, dokud nedosáhnete objemu 600 ml. Stiskněte tlačítko Start. Po 17 minutách nebo po zaznění zvukového signálu je mléko hotové. V případě potřeby nápoj sceďte nebo jej přelijte přes sáček na ořechové mléko. Zbytek přelijte do láhve s těsně přiléhajícím uzávěrem a uchovávejte v chladničce.
Označit jako dokončené

Poznámky

Jedna porce odpovídá přibližně 200 ml sójového mléka. Z receptu můžete připravit 3 porce.
Když je mléko hotové, můžete nádobu vyjmout za rukojeť (pozor, je horká!). Zařízení se poté automaticky vyčistí.
Nutriční hodnoty vycházejí z uvedených složek a mohou se ve skutečnosti lišit.
 Uložit jako PDF