Dýňové rizoto
Dýňové rizoto je spolu s houbovým rizotem naprostou klasikou. Dlouho dušené rizoto s dýní vás na podzim a v zimě určitě zahřeje zevnitř. Rizoto je pro nás absolutní potravou pro duši. Další výhoda: pokud si koupíte parmazán ve veganské verzi, je rizoto vhodné i pro vegany. Chcete si ho vyzkoušet? Pak se chopte našeho rychlého a snadného receptu a pusťte se do vaření!
Ingredience
Počet porcí
500 g dýně Hokkaido | |
400 g Arborio rýže nebo jiná rýže na rizoto | |
2 šalotky | |
1 l zeleninového vývaru | |
200 ml bílého vína | |
80 g parmazánu v případě potřeby použijte vegetariánský nebo veganský sýr | |
1lžičky muškátový oříšek | |
1lžíce dýňového oleje | |
1/4svazku petrželové natě | |
sůl a pepř podle chuti |
Nutriční informace
395
Kalorie
62 g
Sacharidy
6 g
Tuky
16 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava ingrediencí
Hokkaido rozkrojte, oloupejte a zbavte jadérek. Nakrájejte ho na kostky. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno.
Označit jako dokončené
2.
Ingredience poduste
Dýňový olej, dýně a šalotka se restujte asi 5 minut. Současně v druhém hrnci ohřejte zeleninový vývar.
Označit jako dokončené
3.
Přilijte rizoto
Do hrnce přidejte rýži na rizoto a vařte ji asi 1 minutu. Zjemněte bílým vínem a zredukujte na třetinu. Postupně přidávejte zeleninový vývar, nechte ho vařit a přidávejte další vývar, dokud se rýže na rizoto neuvaří.
Označit jako dokončené
4.
Rizoto dolaďte
Rizoto osolte, opepřete a okořeňte muškátovým oříškem a nastrouhejte parmazán. Petrželovou nať omyjte, osušte a nasekejte nadrobno. Rizoto ozdobte.
Označit jako dokončené
Poznámky
Výživové údaje jsou přibližně vypočítány na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.