Hubové rizoto

Houbové rizoto je naprostou klasikou mezi rizoty. Snadno se připravuje, rychle se dokončuje a v chladném období nás naprosto zahřeje. Poznáte to? Stačí jedno sousto a cítíte se v bezpečí? Přesně tak se cítíme i my. Pokud ji chcete znovu cítit a máte právě teď velký hlad, podívejte se na náš recept a připravte si ho. Mimochodem: Můžete použít jakékoli houby, které máte nejraději. Vařili jsme klasicky s houbami, ale přidali jsme i několik kousků hlívy ústřičné. Speciálním tipem jsou sušené houby, které necháte namočené v horkém vývaru. Rizotu dodají zvláštní nádech.

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
300 g rýže aborio alebo iná ryža na rizoto
800 ml zeleninového vývaru
4 sušené houby nepovinné
120 ml bílého vína
2 šalotky
2 stroužky česneku
200 g žampionů nebo jiné sezónní houby
1/4svazku petrželky
120 g parmazánu
30 g másla
2lžíce olivového oleje
sůl a pepř podle chuti

Nutriční informace

542 Kalorie
60 g Sacharidy
20 g Tuky
24 g Bílkoviny

Postup

1.

Příprava ingrediencí

Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Nastrouháme parmazán. Petrželku omyjte, osušte a nasekejte nadrobno.
Označit jako dokončené
2.

Smažte přísady

V hrnci rozehřejte olivový olej a polovinu másla a 3 minuty na něm smažte česnek a šalotku. V samostatném hrnci ohřejte zeleninový vývar (případně s houbami) a udržujte ho teplý, ale nevařte ho.
Označit jako dokončené
3.

Následně

Poté přidejte rýži a restujte ji 3 minuty. Zjemněte bílým vínem a zredukujte na třetinu.
Označit jako dokončené
4.

Rizoto nechte povařit

Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud není rýže pevná na skus, ale ne zcela hotová. Poté vmíchejte parmazán a zbylé máslo. Osolte a opepřete, podávejte s petrželkou.
Označit jako dokončené

Poznámky

Výživové údaje jsou přibližně vypočítány na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.
 Uložit jako PDF