Hubové rizoto
Houbové rizoto je naprostou klasikou mezi rizoty. Snadno se připravuje, rychle se dokončuje a v chladném období nás naprosto zahřeje. Poznáte to? Stačí jedno sousto a cítíte se v bezpečí? Přesně tak se cítíme i my. Pokud ji chcete znovu cítit a máte právě teď velký hlad, podívejte se na náš recept a připravte si ho. Mimochodem: Můžete použít jakékoli houby, které máte nejraději. Vařili jsme klasicky s houbami, ale přidali jsme i několik kousků hlívy ústřičné. Speciálním tipem jsou sušené houby, které necháte namočené v horkém vývaru. Rizotu dodají zvláštní nádech.
Ingredience
Počet porcí
300 g rýže aborio alebo iná ryža na rizoto | |
800 ml zeleninového vývaru | |
4 sušené houby nepovinné | |
120 ml bílého vína | |
2 šalotky | |
2 stroužky česneku | |
200 g žampionů nebo jiné sezónní houby | |
1/4svazku petrželky | |
120 g parmazánu | |
30 g másla | |
2lžíce olivového oleje | |
sůl a pepř podle chuti |
Nutriční informace
542
Kalorie
60 g
Sacharidy
20 g
Tuky
24 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava ingrediencí
Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Nastrouháme parmazán. Petrželku omyjte, osušte a nasekejte nadrobno.
Označit jako dokončené
2.
Smažte přísady
V hrnci rozehřejte olivový olej a polovinu másla a 3 minuty na něm smažte česnek a šalotku. V samostatném hrnci ohřejte zeleninový vývar (případně s houbami) a udržujte ho teplý, ale nevařte ho.
Označit jako dokončené
3.
Následně
Poté přidejte rýži a restujte ji 3 minuty. Zjemněte bílým vínem a zredukujte na třetinu.
Označit jako dokončené
4.
Rizoto nechte povařit
Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud není rýže pevná na skus, ale ne zcela hotová. Poté vmíchejte parmazán a zbylé máslo. Osolte a opepřete, podávejte s petrželkou.
Označit jako dokončené
Poznámky
Výživové údaje jsou přibližně vypočítány na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.