Hubové rizoto
Houbové rizoto je naprostou klasikou mezi rizoty. Snadno se připravuje, rychle se dokončuje a v chladném období nás naprosto zahřeje. Poznáte to? Stačí jedno sousto a cítíte se v bezpečí? Přesně tak se cítíme i my. Pokud ji chcete znovu cítit a máte právě teď velký hlad, podívejte se na náš recept a připravte si ho. Mimochodem: Můžete použít jakékoli houby, které máte nejraději. Vařili jsme klasicky s houbami, ale přidali jsme i několik kousků hlívy ústřičné. Speciálním tipem jsou sušené houby, které necháte namočené v horkém vývaru. Rizotu dodají zvláštní nádech.
Ingredience
Počet porcí
| 300 g rýže aborio alebo iná ryža na rizoto | |
| 800 ml zeleninového vývaru | |
| 4 sušené houby nepovinné | |
| 120 ml bílého vína | |
| 2 šalotky | |
| 2 stroužky česneku | |
| 200 g žampionů nebo jiné sezónní houby | |
| 1/4svazku petrželky | |
| 120 g parmazánu | |
| 30 g másla | |
| 2lžíce olivového oleje | |
| sůl a pepř podle chuti | 
Nutriční informace
					542
											Kalorie
									
							
					60 g
											Sacharidy
									
							
					20 g
											 Tuky
									
							
					24 g
											Bílkoviny
									
					Postup
			
				1.			
				
					
			
					Příprava ingrediencí
Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Houby očistěte a nakrájejte na plátky. Nastrouháme parmazán. Petrželku omyjte, osušte a nasekejte nadrobno. 
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				2.			
				
					
			
					Smažte přísady
V hrnci rozehřejte olivový olej a polovinu másla a 3 minuty na něm smažte česnek a šalotku. V samostatném hrnci ohřejte zeleninový vývar (případně s houbami) a udržujte ho teplý, ale nevařte ho.
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				3.			
				
					
			
					Následně
Poté přidejte rýži a restujte ji 3 minuty. Zjemněte bílým vínem a zredukujte na třetinu. 
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				4.			
				
					
			
			Rizoto nechte povařit
Přidejte zeleninový vývar a nechte vařit, dokud není rýže pevná na skus, ale ne zcela hotová. Poté vmíchejte parmazán a zbylé máslo. Osolte a opepřete, podávejte s petrželkou.
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				Poznámky
				Výživové údaje jsou přibližně vypočítány na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.			
			 
	 
		 
		 
		 
		 
		




