Chipsy z bramborových slupek
Bramborové lupínky jsou levnou, rychlou a zdravou alternativou klasických bramborových lupínků. Nikdy jste neslyšeli o dalším zpracování bramborových slupek? Pak si tento recept zamilujete. Vzniká tak méně odpadu a večer na pohovce si můžete dopřát chutnou a zdravou svačinu. Mimochodem: bramborové slupky nejsou jedovaté. Je pravda, že ve slupce brambor a přímo pod ní se skutečně nacházejí látky, které mají brambory chránit před predátory. Vzhledem k různým způsobům pěstování jsou však tyto látky přítomny jen ve velmi malém množství. Ujistěte se, že používáte bio brambory, skladujete je na chladném a tmavém místě a hojně odstraňujete zelené části – pak vám nehrozí žádné nebezpečí! Tak vytáhněte fritézu a pusťte se do toho!
Ingredience
Počet porcí
200 g bramborových slupek | |
1lžíce olivového oleje | |
1lžička mleté papriky | |
sůl a pepř podle chuti |
Pomůcky
Horkovzdušná fritéza |
Nutriční informace
74
Kalorie
9 g
Sacharidy
4 g
Tuky
1 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava
Smíchejte s olivovým olejem, medem, solí, pepřem, kari a mletou paprikou.
Označit jako dokončené
2.
Příprava chipsů
Předehřejte horkovzdušnou fritézu na 160 °C. Případně předehřejte troubu na 200 °C. Každou bramborovou slupku rozložte na plech vyložený pergamenovým papírem a pečte přibližně 20 minut, dokud nedosáhne požadované barvy a konzistence.
Označit jako dokončené
Poznámky
Výživové údaje jsou přibližně vypočítány na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.