Vyrobte si vlastní bazalkové pesto
Bazalkové pesto (původní název Pesto alla Genovese) je pravděpodobně nejznámější a nejoblíbenější pesto ze všech. Máte vždy po ruce sklenici pro případ, že byste dostali hlad a chtěli si udělat pesto s těstovinami? Dozvíme se to! Od nynějška si ji můžete jednoduše vyrobit sami. Dobře uzavřené v nádobě v lednici vydrží pesto týden i déle. Navíc nevypadá skvěle jen v kombinaci s těstovinami, ale toto čerstvé pesto je také skutečným vrcholem salátové zálivky nebo zálivky na lahodný grilovaný steak z tuňáka.
Ingredience
Počet porcí
2svazky čerstvé bazalky | |
50 g parmazánu | |
30 g piniových oříšků | |
2 stroužky česneku | |
100 ml olivového oleje | |
sůl a pepř podle chuti |
Pomůcky
Mixer | |
kuchyňské struhadlo |
Nutriční informace
319
Kalorie
4 g
Sacharidy
30 g
Tuky
8 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava ingrediencí
bazalku omyjte a osušte. Stonky a listy můžete použít do pesta. Česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Nastrouhejte parmazán.
Označit jako dokončené
2.
Opražte piniové oříšky
Piniové oříšky pražte bez přidání oleje na pánvi na mírném ohni přibližně 5 minut, dokud nejsou zlatohnědé. Nechte mírně vychladnout.
Označit jako dokončené
3.
Mixování pesta
Všechny ingredience kromě olivového oleje vložte do mixéru a mixujte (nejlépe pomocí pulzní funkce), dokud nevznikne homogenní směs. Během mixování postupně přidávejte olivový olej, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
Označit jako dokončené
4.
Dochuťte podle chuti
Osolte a opepřete a ihned si pochutnejte nebo uložte do vzduchotěsné nádoby v chladničce.
Označit jako dokončené
Poznámky
Nutriční informace jsou přibližným vodítkem na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.
Recept odpovídá 4 porcím. Jedna porce vystačí na cca 150 g uvařených těstovin.