Domácí rýžové mléko
super snadné
Rýžové mléko je skvělou alternativou kravského mléka. Má lehce nasládlou chuť a hodí se ke všemu. Díky našemu receptu se vyhnete přídatným látkám, které jsou obvykle obsaženy v rýžovém mléce zakoupeném v obchodě. Mléko se skvěle hodí na veganské pečení a vaření, přípravu horkých nápojů, houbových polévek nebo horkých kaší a mnoho dalšího.
Rýže je lehce stravitelná obilovina, a proto je tato veganská alternativa mléka skvělou volbou pro lidi, kteří mají problémy se zažíváním. Rýže navíc neobsahuje lepek a není alergenní, takže rýžové mléko je vhodné téměř pro každou dietu. Tento recept lze připravit z hnědé nebo bílé rýže. Další výhoda: trocha vanilky nebo skořice dodá rýžovému mléku pikantní nádech. Vyzkoušejte to!
Ingredience
Počet porcí
100 g rýže | |
1špetka mořské soli | |
1polévková lžíce sladidla dle vlastního výběru, nepovinné |
Pomůcky
Výrobník mléka |
Nutriční informace
125
Kalorie
25 g
Sacharidy
0 g
Tuky
5 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava rýže
Rýži omyjte a uvařte podle pokynů na obalu.
Označit jako dokončené
2.
Připravte výrobník mléka
Naplňte nádržku na vodu filtrovanou vodou. Všechny ingredience vložte do mísy.
Označit jako dokončené
3.
Nastavení výrobníku rostlinného mléka
Stiskněte tlačítko Start, tlačítkem Volba zvolte program zrna. Opakovaně tiskněte tlačítko „Kapacita“, dokud nedosáhnete objemu 600 ml. Stiskněte tlačítko Start. Po 17 minutách nebo po zaznění zvukového signálu je mléko hotové. Mléko můžete ihned vypít. Zbytek přelijte do láhve s těsně přiléhajícím uzávěrem a uchovávejte v chladničce.
Označit jako dokončené
Poznámky
Jedna porce odpovídá přibližně 200 ml rýžového mléka. Z receptu můžete připravit 3 porce.
Když je mléko hotové, můžete nádobu vyjmout za rukojeť (pozor, je horká!). Zařízení se poté automaticky vyčistí.
Nutriční hodnoty vycházejí z uvedených složek a mohou se ve skutečnosti lišit.
Uvařte si rýži navíc předem, zabalte ji do malých plastových sáčků vhodných pro potraviny a uložte do mrazáku, abyste si z ní později mohli připravit rýžové mléko. Když rýži potřebujete, stačí ji rozmrazit.