Baba Ganoush
super snadné
Orientální potěšení
Baba Ganoush pochází z Libanonu a je to aromatický veganský dip. Tato lilková pomazánka se skládá hlavně z grilovaných nebo pečených lilků a tahini (nazývané také tahina), sezamové pasty. V našem receptu vám ukážeme, jak ji dokonale připravit. Lahodný dip můžete také ozdobit podle své chuti. Použili jsme několik semínek granátového jablka a čerstvou petrželku. Dobře však vypadá i trocha citronové šťávy, různé nemleté koření nebo jiné posypky. Vyzkoušejte to! Mimochodem: Baba Ganoush je arabské jméno a doslova znamená „zkažený otec“. Necháme na vás, jaké závěry z toho vyvodíte. Osvědčenou dvojicí je Baba Ganoush a falafel.
Ingredience
Počet porcí
2 lilky | |
3 stroužky česneku | |
1lžička kmínu | |
60 g tahini | |
4lžíce olivového oleje | |
1 citron | |
sůl a pepř podle chuti | |
50 g granátového jablka nepovinné, na ozdobu |
Pomůcky
Mixér | |
nebo ponorný mixér |
Nutriční informace
280
Kalórie
9 g
Sacharidy
23 g
Tuky
7 g
Bielkoviny
Postup
1.
Upečte lilky
Lilky propíchejte po celém povrchu vidličkou a pečte na grilu nebo v troubě asi 30 minut při 175 °C, nepřímý žár. Odstavte je a nechte 15 minut vychladnout.
Označit jako dokončené
2.
Připravte si ingredience
Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Z citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Petrželovou nať omyjte, osušte a nasekejte nadrobno.
Označit jako dokončené
3.
Příprava Baba Ganoush
Lilek rozpulte, vyškrábněte dužinu a důkladně ji promíchejte s česnekem. Přidejte citronovou šťávu, tahini, olivový olej, sůl a pepř. Podávejte s petrželkou a semínky granátového jablka.
Označit jako dokončené
Poznámky
Nutriční hodnoty vycházejí z uvedených složek a mohou se ve skutečnosti lišit.