Baba Ganoush

Orientální potěšení

Baba Ganoush pochází z Libanonu a je to aromatický veganský dip. Tato lilková pomazánka se skládá hlavně z grilovaných nebo pečených lilků a tahini (nazývané také tahina), sezamové pasty. V našem receptu vám ukážeme, jak ji dokonale připravit. Lahodný dip můžete také ozdobit podle své chuti. Použili jsme několik semínek granátového jablka a čerstvou petrželku. Dobře však vypadá i trocha citronové šťávy, různé nemleté koření nebo jiné posypky. Vyzkoušejte to! Mimochodem: Baba Ganoush je arabské jméno a doslova znamená „zkažený otec“. Necháme na vás, jaké závěry z toho vyvodíte. Osvědčenou dvojicí je Baba Ganoush a falafel.

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
2 lilky
3 stroužky česneku
1lžička kmínu
60 g tahini
4lžíce olivového oleje
1 citron
sůl a pepř podle chuti
50 g granátového jablka nepovinné, na ozdobu
Pomůcky
Mixér
nebo ponorný mixér

Nutriční informace

280 Kalórie
9 g Sacharidy
23 g Tuky
7 g Bielkoviny

Postup

1.

Upečte lilky

Lilky propíchejte po celém povrchu vidličkou a pečte na grilu nebo v troubě asi 30 minut při 175 °C, nepřímý žár. Odstavte je a nechte 15 minut vychladnout.
Označit jako dokončené
2.

Připravte si ingredience

Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Z citronu nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Petrželovou nať omyjte, osušte a nasekejte nadrobno.
Označit jako dokončené
3.

Příprava Baba Ganoush

Lilek rozpulte, vyškrábněte dužinu a důkladně ji promíchejte s česnekem. Přidejte citronovou šťávu, tahini, olivový olej, sůl a pepř. Podávejte s petrželkou a semínky granátového jablka.
Označit jako dokončené

Poznámky

Nutriční hodnoty vycházejí z uvedených složek a mohou se ve skutečnosti lišit.
 Uložit jako PDF