čaj v konvičce

Čaj je zdravý a přináší potěšení

Dodává energii, nakopne vás, má pozitivní vliv na zdraví a v neposlední řadě je také požitkem. Čaj je rostlina stará několik tisíciletí. Vyznáte se a víte, jak ho správně připravit?

Čaj je tak běžnou součástí našeho života, že mu ani nevěnujeme příliš pozornosti. Pokud ho však  nepijete vůbec, minimálně ze školních dob s  ním máte zkušenost. Velký hrnec plný čaje, cukru a někdy i citronů býval ve školních jídelnách standardem.

Mohlo by vás zajímat: Jak na pitný režim u školáků?

Sofistikovanější pití je však o  něčem jiném. Staňte se mistrem v přípravě tohoto nápoje a  dopřejte sobě i  svým blízkým zážitek s  lahodnou chutí a vůní. Stačí znát základní pravidla pro teplotu a čas louhování.

Pokud budete čaj připravovat důsledně, odmění se vám skvělým zážitkem.

Samozřejmě záleží také na druhu čaje. Ačkoli čaj pochází z  čínského čajovníku, rozdíl je v  tom, kdy se čajové lístky sklízejí, jak se suší a ošetřují. Servírování je pak již otázkou vkusu. Vyhněte se však měděnému nádobí. Ideální je sklo nebo porcelán.

Jak dlouho se čaj louhuje?

Doba louhování je při přípravě zásadní a  liší se podle druhu čaje. Pokud si kupujete čaj v sáčcích, je čas obvykle uveden na obalu. Ale co sypané čaje?

  • Bílý: v tomto případě je důležitá zejména doba louhování. Překročíte-li tři minuty, čaj zhořkne.
  • Černý: Doba louhování černého čaje závisí na druhu čaje, u běžných čajů trvá přibližně dvě minuty. Silné indcké čaje se louhují až pět minut.
  • Zelený: louhujeme v rozmezí 1 až 3 minut, podle vaší chuti a požadavků. Lístky zeleného čaje můžete louhovat i opakovaně, maximálně čtyřikrát. Doba opakovaného louhování se však prodlužuje.

Sypané čaje zná každý labužník, který si rád vychutnává tyto horké nápoje ve větším množství. Praktické kávovary, jako je například kávovar Tealicious, vám ušetří spoustu starostí s jejich louhováním. Vykouzlí skutečně jemný čaj a můžete snadno nastavit teplotu a dobu louhování, a pokud zapomenete, čaj se vám nezkazí.

Správná teplota louhování?

Každý druh čaje by se měl louhovat při určité teplotě. Díky tomu se z čaje uvolní jeho identická chuť a vůně a  všechny vitamíny, minerály a  další zdraví prospěšné látky.

Různé druhy čajů a jejich barva

U bílého čaje by teplota vody měla být 70 stupňů. Jedná se o  čaj s  nejvyšším počtem antioxidantů, které se při této teplotě nejlépe uvolňují. Černý čaj zalijte vodou o teplotě 100 stupňů. V závislosti na druhu zeleného čaje jej zalijte vodou o teplotě 60 až 80 stupňů.

Buďte in a vychutnejte si kvetoucí čaj

Novinkou, se kterou se můžete setkat, jsou kvetoucí čaje. Jedná se většinou o kuličky z čajových lístků, do kterých jsou zabaleny různé rostliny. Například jasmín, ibišek nebo lilie. Jak takový čaj správně připravit, se dozvíte z jeho obalu.

Zajímavé je, že kvetoucí čaje jsou vhodné i pro přípravu větších objemů. Například z  jednoho květu můžete uvařit až 2,5 litru čaje. Nebo použijte květ opakovaně.