Pflanzenmilch: verschiedene Sorten werden auf einem hellen Untergrund gezeigt.

Rostlinné mléko: Vše o veganských alternativách mléka

Rostlinné mléko je dnes v supermarketech k dostání v širším sortimentu než mléka živočišná. Ať už jde o ovesný, špaldový, mandlový, rýžový nebo hrachový nápoj: veganské alternativy kravského mléka dobývají pulty obchodů. A to z různých důvodů. V následujících článcích vám představíme naše oblíbené alternativy mléka. Vysvětlili jsme také jejich výhody a důvody, proč byste si měli vyrábět vlastní rostlinné nápoje. Naše oblíbené recepty a to, které veganské mléko je nejlepší použít k jakému účelu, také nezůstane tajemstvím. Takže: vše, co potřebujete vědět o rostlinném mléce, najdete shrnuto právě zde. Jste připraveni? Tak pojďme na to!

Obsah: rostlinné mléko a všechna jeho tajemství

Co je rostlinné mléko a co o něm potřebuji vědět?

Rostlinné mléko je hovorový výraz. Označuje všechny nápoje podobné mléku, které (jak název napovídá) nejsou živočišného, ale rostlinného původu. Oficiálně se tyto výrobky v nekterých zemích nesmějí nazývat mlékem. Proto se v supermarketech častěji setkáte s pojmem „nápoj“. Tak například ovesný nápoj, mandlový nápoj atd.

Nejpůvodnějším rostlinným mlékem je pravděpodobně sójové mléko nebo sójový nápoj. V dnešní době však existují rostlinné nápoje vyrobené téměř z každého ořechu nebo obiloviny, na kterou si vzpomenete. Nejznámější a nejoblíbenější jsou pravděpodobně nápoje na bázi:

  • Sóji
  • Ovsa
  • Mandlí
  • Rýže
  • Hrachu

Výhody ve srovnání s živočišným mlékem

Nejzřetelnější a nejpřesvědčivější rozdíl mezi rostlinnými nápoji a mlékem: jsou veganské – a to vždy. Proto jsou pro všechny vegany základem. Zároveň neobsahují laktózu, což je pro lidi s intolerancí laktózy skutečně skvělá zpráva. Nesnášenlivost mohou způsobovat i jiné složky živočišného mléka. Například alergie na kasein a syrovátkové bílkoviny. I v tomto případě jsou optimální alternativou rostlinné nápoje.

Další výhoda rostlinného mléka spočívá v jeho výrobě. Téměř ve všech případech se při jejich výrobě spotřebuje výrazně méně vody, produkuje se méně skleníkových plynů a méně se znečišťuje voda. Celkově jsou tedy dobré pro klima a samozřejmě i pro dobré životní podmínky zvířat.

Další důležitý faktor: mnoha lidem jednoduše více chutnají rostlinné alternativy kravského mléka. Zejména výrobky z mandlového nebo ořechového mléka mají zvláštní vůni a chutnají obzvláště dobře v kávě. Po přechodu na rostlinné produkty se vám často vůbec nechce vracet k živočišným produktům.

Pro každou příležitost se hodí rostlinné mléko. Zatímco před deseti lety bylo obtížné najít alternativy k mléku, dnes se na trhu pravidelně objevují nové rostlinné produkty. V dnešní době existují i rostlinné nápoje, které lze velmi dobře napěnit, takže si můžete vychutnat cappuccino a latte macchiato ve veganské podobě.

Které rostlinné mléko je vhodné kdy?

Zeleninové mléko s miskami různých základních ingrediencí

Podívejme se blíže na různé druhy rostlinného mléka. Většina z nich je vyrobena jako univerzální (stejně jako kravské mléko). Nicméně některé druhy jsou jednoduše vhodnější do kávy nebo müsli, zatímco jiné jsou vhodnější na vaření nebo pečení. Zásadní rozdíly jsou také v pěnivosti. Zde je důležitý zejména obsah tuku a bílkovin, aby se vytvořila stabilní a měkká pěna. Je však třeba říci, že vše je otázkou vkusu! Určitě je tedy vyzkoušejte a zjistěte, který bylinný nápoj vám chutná nejlépe a při jaké příležitosti.

Sójové mléko

Jak již bylo zmíněno, sójové mléko bylo první skutečnou a veganskou alternativou kravského mléka, která byla k dispozici. Sójové nápoje obsahují velké množství bílkovin a jsou vhodné i pro alergiky na ořechy. Pro mnohé jsou proto také alternativou k jiným rotlinným nápojům. Sójové mléko je skutečně všestranné. Můžete ho použít v poměru 1:1 jako náhradu kravského mléka při vaření a pečení. Hodí se zejména k pečení chleba a podobných výrobků a díky obsahu lecitinu zajišťuje křupavou kůrku. Díky své neutrální chuti se dá použít i do čaje, kávy a müsli. Další výhodou je, že sójové mléko díky vysokému obsahu bílkovin snadno pění.

Ovesné mléko

Ovesné mléko je také velmi univerzální. Díky své základní složce se skvěle hodí do jakéhokoli müsli, ale díky své jemné chuti je oblíbená i v kávě a čaji. Ovesný nápoj se špatně pění nebo se musí pěnit velmi dlouho. Pokud se však chcete tomuto problému vyhnout, můžete se spolehnout na baristické verze, které si můžete koupit v supermarketu.

Mandlové mléko

Mnoho uživatelů si oblíbilo mírně oříškovou a jemnou chuť mandlového mléka. Skvěle chutná v kávě, čaji, müsli nebo i v krémových koktejlech. Pěna mandlového mléka je stabilní s drobnými bublinkami. Navzdory malému množství bílkovin dobře pění, a to díky velkému množství tuku. Pokud si chcete být jisti dobrou pěnou, doporučujeme opět koupit mandlové mléko v baristické verzi.

Kešu mléko

Je těžké si představit veganskou stravu bez kešu oříšků. Často se používají jako náhražka sýra a skutečným hitem je také rostlinný nápoj z kešu oříšků. Co se týče chuti, přináší s sebou velmi jemnou oříškovou chuť, která se však netlačí do popředí. Díky vysokému obsahu bílkovin a tuku se kešu mléko výborně hodí k pěnění. Lze ho také bez omezení používat k vaření a pečení. Mírně hustší kešu krém se hodí také na krémové omáčky. V našem průvodci veganskými alternativami vám poradíme, jak si je můžete připravit sami!

Rýžové mléko

Rýžové mléko má neutrální chuť. Je proto vhodné na vaření a pečení. Obvykle není v kávě tak oblíbené. Ani nepění. Můžete ji však velmi dobře použít do dezertů a sladkých pokrmů. Rýžové mléko je oblíbené také u alergiků. Neobsahuje totiž ořechy ani sóju, takže je velmi dobře snášené.

Špaldové mléko

Zatím ne příliš známá, ale opravdu dobrá alternativa: špaldové mléko. Rostlinný obilný nápoj má lehce karamelovou chuť a dobře se hodí ke kávě. Kromě toho je pěna poměrně stabilní a příjemně vzdušná. Špaldové mléko je skvělé i pro jiné účely. Müsli, vaření nebo pečení – to vše není pro tohoto všestranného pomocníka žádný problém.

Kokosové mléko

V porovnání s jinými alternativami mléka má kokosové mléko poměrně výraznou chuť. Mnoho lidí ho v kávě nemá rádo. Ale my si myslíme, že kokosové mléko v dobrém cold brew je něco jiného! Kromě toho, že se kokosové mléko hodí k přípravě kávy, je jistě nepostradatelné i v asijské kuchyni. Například krémové kari se obejde bez kokosového mléka a díky němu je lehce oříškové a nesrovnatelně krémové. Pokud máte rádi chuť kokosu, můžete péct i z této alternativy mléka. Myslíme si, že kokosové mléko je skvělé například v tomto mrkvovém dortu:

Mrkvový dort se smetanovou polevou je zobrazen na řezu. Upečen s rostlinným mlékem.
Mrkvový dort

Lískovooříškové mléko

Pro ty, kteří mají rádi chuť lískových oříšků, je lískooříškové mléko skutečnou lahůdkou. Kakau, mléčným koktejlům apod. dodává lahodnou oříškovou chuť. Navíc dodává kávě lahodné aroma. Pokud se to hodí do receptu, můžete péct a dokonce i vařit s lískooříškovým mlékem. Pěna funguje docela dobře, ale je velmi jemná. Chuťově je podobné ořechovému mléku, ale nepění tak dobře.

Samozřejmě existují i jiné rostlinné nápoje. Toto jsou naše nejoblíbenější a vyjmenovat je všechny by bylo poněkud přehnané. Doufáme, že vám tento seznam přiblíží rozmanitost rotlinných nápojů a že je budete chtít sami vyzkoušet.

Koupit nebo vyrobit – co je lepší?

Na tuto otázku pravděpodobně neexistuje jednoznačná odpověď. Obojí má své výhody i nevýhody. Jak už to v životě bývá.

Nákup rostlinných nápojů je samozřejmě jednodušší a rychlejší. Vámi zvolený druh rostlinného mléka je připraven a pohodlně zabalen. Téměř všechny uvedené druhy můžete koupit v supermarketu. Pouze pro neobvyklé druhy, jako je pohankové mléko nebo mléko z byliny zvané lupina, budete muset zajít do velkého a dobře zásobeného supermarketu nebo na bio trh. V opačném případě si můžete vybrat.

Výroba vlastního rostlinného mléka má však také mnoho výhod, které by se neměly opomíjet. Pro lepší přehled vám je uvedeme:

  • Domácí nápoje jsou obvykle levnější. Protože potřebujete pouze základní ingredience (ovesné vločky, sóju atd.) a vodu.
  • Přesně víte, co vaše domácí rostlinné mléko obsahuje. Do výrobků zakoupených v obchodě se často přidává cukr a přísady, jako jsou regulátory kyselosti, stabilizátory nebo emulgátory, které v domácích nápojích nejsou.
  • Výroba vlastního rostlinného mléka není vůbec složitá, dokonce ani časově náročná. Ano, některé základní ingredience je třeba předem namočit přes noc. Ale pak: za necelou půlhodinu budete mít připravený dokonalý rostlinný nápoj.
  • Vždy jen tolik, kolik potřebujete: Můžete si zvolit, kolik rostlinného mléka potřebujete. Jen nějaké oříškové mléko na vyzkoušení nebo ovesné mléko do zásoby? Pokud si je vyrobíte sami, není to problém.
  • Domácí rostlinné nápoje také znamenají méně obalového odpadu. Můžete je plnit do opakovaně použitelných skleněných lahví.
  • Můžete experimentovat a připravit nebo upravit alternativu mléka tak, aby byla chutnější.

Jak vidíte, výroba vlastního rostlinného mléka je skutečnou změnou. Proto se v další kapitole zaměříme právě na toto téma!

Vyrobte si vlastní rostlinné mléko – například toto!

Než se dostaneme k podrobnostem, můžete si doma vyrobit rostlinné mléko v podstatě dvěma způsoby: S výrobníkem rostlinného mléka nebo mixérem. Obě metody si stručně představíme.

Připravte si vlastní rostlinné nápoje pomocí mixéru

Rostlinné mléko se přelije z mixéru do sítka.

K výrobě vlastního rostlinného mléka pomocí mixéru potřebujete základní suroviny, vodu (a případně sladidlo, jako jsou datle nebo agávový sirup), výkonný mixér a látkový sáček na rostlinné mléko nebo měkkou kuchyňskou utěrku.

Ořechy, sóju a některé další základní suroviny byste měli před mixováním vždy namočit do velkého množství vody. Nejméně čtyři hodiny, ale ještě lépe přes noc. Poté jednoduše vložte všechny ingredience do mixéru a mixujte na nejvyšší stupeň, dokud nevznikne homogenní tekutina. Pak vše vložte například do gázy a tekutinu vyždímejte do nádoby. Máte domácí rostlinné mléko, které vydrží dobře uzavřené a vychlazené v lednici asi 4 dny.

Zvláštním případem této metody je ovesné mléko. Zde je třeba dávat pozor, abyste nemíchali příliš dlouho a ovesné vločky v plátně nevymačkávali až do konce. Jinak by mléko mohlo mít díky škrobu kašovitou konzistenci. Ovesné vločky by se také neměly předem namáčet ani vařit.

Výroba bylinných nápojů s výrobníkem rotlinného mléka

Rostlinné mléko z ořechového mlékomatu je zobrazeno v kuchyni.

S naším výrobníkem rostlinného mléka Marcia je příprava rostlinného nápoje snadnější než kdykoli předtím! Jediným krokem, který nelze vynechat, je namáčení ořechů atd. Kromě toho však stačí vložit ingredience do nádoby, zalít je vodou, nastavit program a za pár minut máte dokonalé rostlinné mléko, které není slizké, neobsahuje žádné kousky a jehož ingredience se od sebe neoddělují. Skvělé, že?

Takový přístroj rozhodně doporučujeme všem, kteří pravidelně pijí rostlinné mléko a rádi experimentují s jeho složením. Posune vaše rostlinné nápoje na vyšší úroveň!

Naše oblíbené recepty z rostlinného mléka

Na závěr našeho malého průvodce rostlinným mlékem vás samozřejmě nenecháme bez našich oblíbených receptů na toto téma. V našem časopise Klarstein najdete řadu receptů od naprosté klasiky až po neobvyklé druhy, které vás jistě inspirují k experimentování.

Všechny recepty jsou přizpůsobeny našemu praktickému výrobníku rostlinného mléka. Pokud dáváte přednost práci s mixérem a gázou, můžete použít stejné množství ingrediencí a jednoduše dodržet výše uvedený postup. Spousta zábavy při zkoušení!

Klasika mezi rostlinnými nápoji:

Speciální druhy rostlinného mléka:

Written by:

Svenja se v kuchyni ráda zaměřuje na nejmenší detaily. Testuje vše od občerstvení a rychlých receptů až po vícechodové menu, dokud to nebude dokonalé.