Jahodový drip dort
Jahodový drip dort se sladkým růžovým vzhledem je perfektní dort na Valentýna, Den matek nebo jen proto, že vy a vaši hosté máte náladu na extravagantní dort. Odkapávané koláčky vypadají opravdu dobře. Název pochází z angličtiny a znamená „stékající koláč“. A to ho velmi dobře popisuje. Protože stékající drip dorty si získaly své jméno díky polevě, která stéká po stranách. Takže: Příjemnou zábavu při nanášení polevy a pečení!
Ingredience
Počet porcí
150 g mouky | |
130 g cukru | |
2 vejce | |
100 ml podmáslí | |
2kapky vanilkového extraktu | |
1/2ČL prášku do pečiva | |
1ČL sódy | |
1špetka soli | |
20 g másla |
Na náplň
500 g jahod | |
150 g cukru | |
500 g jogurtu | |
150 ml smetany | |
1snítka čerstvé máty | |
6plátků želatiny |
Na polevu
100 g práškového cukru | |
100 g másla | |
120 g dvojitého smetanového syra |
Na glazuru
3plátky želatiny | |
3PL jahodového sirupu | |
175 g smetany | |
75 g bílé čokoládové polevy | |
2kapky červeného potravinářského barviva |
Pomocníci
kuchyňský robot volitelné | |
nebo ruční mixér | |
forma na dort |
Nutriční informace
443
kalorie
51 g
sacharidy
23 g
tuky
8 g
bílkoviny
Postup
1.
Předehřejte troubu
Předehřejte troubu na 170 °C a zapněte ji na horní/spodní ohřev.
Označit jako dokončené
2.
Na těsto
Vejce, cukr a vanilkový extrakt ušlehejte do nadýchané hmoty. Vmíchejte podmáslí. Přidejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a vypracujte hladké těsto. Formu na dort vymažte máslem a nalijte těsto. Pečte 30-40 minut. Špejlí vyzkoušejte jak je upečený a nechte jej úplně vychladnout.
Označit jako dokončené
3.
Na náplň
Jahody omyjte, odstrante stopku a nakrájejte na malé kousky. Mátu omyjte, osušte a nasekejte nadrobno, obojí smíchejte s cukrem a dejte stranou.
Označit jako dokončené
4.
Příprava želatíny
Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě asi 10 minut. Poté vymačkejte nepotřebnou vodu a za stálého míchání v kastrůlku se 4 lžícemi jogurtu mírně zahřívejte, dokud se želatina úplně nerozpustí. Zbylý jogurt smíchejte s cukrem a vmíchejte želatinovou směs.
Označit jako dokončené
5.
Příprava náplně
Zvlášť ušlehejte smetanu a vmíchejte do jogurtového krému. Nakonec vmíchejte jahody.
Označit jako dokončené
6.
Vrstvení základu
Vychladlý základ rozdělte na dvě základny stejné tloušťky. Na dno naneste náplň a navrch dejte vrchní vrstvu. Uschovejte do lednice.
Označit jako dokončené
7.
Na polevu
Máslo nechte ohřát na pokojovou teplotu. Prosejte moučkový cukr a zlehka šlehejte se změklým máslem asi 4 minuty. Vmíchejte smetanový sýr, dokud nezískáte homogenní hmotu. Dort zcela zakryjte polevou. Dejte do lednice.
Označit jako dokončené
8.
Na glazuru
Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě asi 10 minut. Smetanu a sirup zahřejte na středním plameni (nevařte). Čokoládu nasekejte a přidejte. Želatinu vymačkejte a za stálého míchání přidejte ke směsi, dokud se úplně nerozpustí.
Označit jako dokončené
9.
Příprava glazury
Sundejte z plotny a nechte vychladnout, dokud poleva nebude správně viskózní, ale nenechte ji zcela ztuhnout.
Označit jako dokončené
10.
Zdobíme jahodový drip dort
Dort polijte glazurou a rozetřete, aby stékala po stranách dortu. Ozdobte ovocem a šlehačkou podle libosti.
Označit jako dokončené
Poznámky
Nutriční informace jsou přibližným vodítkem na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.
Jedna porce se rovná jednomu kousku koláče, za předpokladu, že koláč má 12 kusů.