Jahodový drip dort

Jahodový drip dort se sladkým růžovým vzhledem je perfektní dort na Valentýna, Den matek nebo jen proto, že vy a vaši hosté máte náladu na extravagantní dort. Odkapávané koláčky vypadají opravdu dobře. Název pochází z angličtiny a znamená „stékající koláč“. A to ho velmi dobře popisuje. Protože stékající drip dorty si získaly své jméno díky polevě, která stéká po stranách. Takže: Příjemnou zábavu při nanášení polevy a pečení!

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
150 g mouky
130 g cukru
2 vejce
100 ml podmáslí
2kapky vanilkového extraktu
1/2ČL prášku do pečiva
1ČL sódy
1špetka soli
20 g másla
Na náplň
500 g jahod
150 g cukru
500 g jogurtu
150 ml smetany
1snítka čerstvé máty
6plátků želatiny
Na polevu
100 g práškového cukru
100 g másla
120 g dvojitého smetanového syra
Na glazuru
3plátky želatiny
3PL jahodového sirupu
175 g smetany
75 g bílé čokoládové polevy
2kapky červeného potravinářského barviva
Pomocníci
kuchyňský robot volitelné
nebo ruční mixér
forma na dort

Nutriční informace

443 kalorie
51 g sacharidy
23 g tuky
8 g bílkoviny

Postup

1.

Předehřejte troubu

Předehřejte troubu na 170 °C a zapněte ji na horní/spodní ohřev.
Označit jako dokončené
2.

Na těsto

Vejce, cukr a vanilkový extrakt ušlehejte do nadýchané hmoty. Vmíchejte podmáslí. Přidejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu, sůl a vypracujte hladké těsto. Formu na dort vymažte máslem a nalijte těsto. Pečte 30-40 minut. Špejlí vyzkoušejte jak je upečený a nechte jej úplně vychladnout.
Označit jako dokončené
3.

Na náplň

Jahody omyjte, odstrante stopku a nakrájejte na malé kousky. Mátu omyjte, osušte a nasekejte nadrobno, obojí smíchejte s cukrem a dejte stranou.
Označit jako dokončené
4.

Příprava želatíny

Želatinu nechte nabobtnat ve studené vodě asi 10 minut. Poté vymačkejte nepotřebnou vodu a za stálého míchání v kastrůlku se 4 lžícemi jogurtu mírně zahřívejte, dokud se želatina úplně nerozpustí. Zbylý jogurt smíchejte s cukrem a vmíchejte želatinovou směs.
Označit jako dokončené
5.

Příprava náplně

Zvlášť ušlehejte smetanu a vmíchejte do jogurtového krému. Nakonec vmíchejte jahody.
Označit jako dokončené
6.

Vrstvení základu

Vychladlý základ rozdělte na dvě základny stejné tloušťky. Na dno naneste náplň a navrch dejte vrchní vrstvu. Uschovejte do lednice.
Označit jako dokončené
7.

Na polevu

Máslo nechte ohřát na pokojovou teplotu. Prosejte moučkový cukr a zlehka šlehejte se změklým máslem asi 4 minuty. Vmíchejte smetanový sýr, dokud nezískáte homogenní hmotu. Dort zcela zakryjte polevou. Dejte do lednice.
Označit jako dokončené
8.

Na glazuru

Želatinu necháme nabobtnat ve studené vodě asi 10 minut. Smetanu a sirup zahřejte na středním plameni (nevařte). Čokoládu nasekejte a přidejte. Želatinu vymačkejte a za stálého míchání přidejte ke směsi, dokud se úplně nerozpustí.
Označit jako dokončené
9.

Příprava glazury

Sundejte z plotny a nechte vychladnout, dokud poleva nebude správně viskózní, ale nenechte ji zcela ztuhnout.
Označit jako dokončené
10.

Zdobíme jahodový drip dort

Dort polijte glazurou a rozetřete, aby stékala po stranách dortu. Ozdobte ovocem a šlehačkou podle libosti.
Označit jako dokončené

Poznámky

Nutriční informace jsou přibližným vodítkem na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.
Jedna porce se rovná jednomu kousku koláče, za předpokladu, že koláč má 12 kusů.
 Uložit jako PDF