Falafel
Domácí falafel? Není to tak těžké. Tyto malé kuličky z cizrny lze poměrně rychle vyválet a velmi snadno upéct v troubě nebo ve fritéze. Věděli jste? Falafel pochází z arabské kuchyně a dnes je známý po celém světě. To dokazuje, jak jsou tyto malé kuličky chutné. Díky čerstvému koriandru, petrželi a lahodnému koření chutnají mimořádně svěže a pikantně. Vyzkoušejte tyto kuličky a později je dále zpracujte – například do našeho veganského falafelového wrapu!
Ingredience
Počet porcí
240 g cizrny z konzervy nebo ze skla | |
1 cibule | |
3 stroužky česneku | |
1ČL římskeho kmínu | |
1/4svazku koriandru | |
1/2svazku petrželky | |
1ČL kurkumy | |
5PL mouky | |
1ČL prášku do pečiva | |
4PL olivového oleje |
Pomocníci
Mixér | |
Horkovzdušná fritéza volitelné |
Nutriční informace
340
kalorie
28 g
sacharidy
20 g
tuky
7 g
bílkoviny
Postup
1.
Připravte si suroviny
Cizrnu propláchněte a nechte ji dobře okapat. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Petrželku a koriandr omyjte, osušte a nasekejte nahrubo.
Označit jako dokončené
2.
Zmixujte suroviny
Cizrnu, cibuli, česnek, koriandr, petržel, kmín, kurkumu a 2 lžíce olivového oleje rozmixujte v mixéru dohladka. Postupně přidávejte mouku a prášek do pečiva, dokud nevznikne pevné, tvárné a homogenní těsto.
Označit jako dokončené
3.
Vytvarujte falafel
Z těsta vytvarujte přibližně 12 stejně velkých kuliček.
Označit jako dokončené
4.
Falafel dejte péct
Falafel potřete zbylým olivovým olejem a pečte 15 minut při 190 °C v horkovzdušné fritéze za občasného otáčení nebo při stejné teplotě v troubě.
Označit jako dokončené
Poznámky
Jedna porce odpovídá 4 falafelům.
Nutriční hodnoty jsou odhadovány podle surovin. Ve skutečnosti se mohou lišit.