Pšeničný chléb
Pečete si vlastní pšeničný chléb? Je to opravdu jednoduché! Dnes vám ukážeme náš recept na křupavý a rustikální pšeničný chléb. Obzvlášť praktické: Díky celkovému času pečení, který je jen něco přes hodinu, je váš vlastnoručně upečený chléb rychle hotový a můžete si ho vychutnat teplý a čerstvý z pece. Vyzkoušejte recept přímo!
Ingredience
Počet porcí
500 g hladké mouky (typ 1050) | |
300 ml vlažné vody | |
1/2kostky čerstvého droždí | |
2ČL soli | |
1 1/2ČL medu | |
2PL slunečnícového oleje |
Nutriční informace
160
kalorie
30 g
sacharidy
2 g
tuk
5 g
bílkoviny
Postup
1.
Aktivujte droždí
Smíchejte mouku a sůl. Ve středu udělejte jamku. Med, droždí a vlažnou vodu vymíchejte dohladka a nalejte do jamky. Nechte stát 20 minut, aby se droždí aktivovalo.
Označit jako dokončené
2.
Připravte těsto
Přidejte slunečnicový olej a míchejte, dokud těsto není hladké a nelepí se. Přikryjte a nechte 15 minut kynout při pokojové teplotě.
Označit jako dokončené
3.
Vyformujte těsto
Těsto opět prohněteme, vytvarujeme do požadované formy a položíme na plech vyložený pečicím papírem. Případně můžete použít hrnec s pokličkou vhodný do trouby. Nechte kynout dalších 30 minut. Předehřejte troubu na 180 °C.
Označit jako dokončené
4.
Předehřejte troubu
Předehřejte troubu na 180 °C.
Označit jako dokončené
5.
Pečeme chléb
Chléb pečeme v troubě přibližně 40 minut, přičemž na dno trouby dáme nádobu s vodou. Na posledních 10 minut odstraňte pokličku z hrnce.
Označit jako dokončené
Poznámky
1 porce odpovídá jednomu krajíci chleba. Předpokládá se, že z jednoho bochníku je přibližně 12 plátků.
Nutriční informace jsou přibližným vodítkem na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.