Pečená dýně

Pečená dýně je pravděpodobně nejjednodušší způsob přípravy této chutné zeleniny. Pečená dýně, ať už ve formě hranolků nebo malých kostiček, je opravdu skvělou přílohou, ale také chutnou svačinkou. A nejlepší na tom je, že si dýni můžete ochutit přesně tak, jak ji máte rádi. Nejraději používáme rozmarýn nebo tymián, česnek, olivový olej, sůl a pepř. Dýni však můžete ochutit i jinými bylinkami nebo semínky, například sezamem. Pro zvýraznění sladkosti použijte trochu medu.

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
1 středně velká dýně Hokkaido cca 1–1,3 kg
2lžíce olivového oleje
1lžíce medu
1 stroužek česneku
1 červená cibule
1/2svazku rozmarýnu
sůl a pepř podle chuti

Nutriční informace

158 Kalorie
26 g Sacharidy
4 g Tuky
3 g Bílkoviny

Postup

1.

Příprava ingrediencí

Česnek a cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Dýni oloupejte, odstraňte semínka a nakrájejte ji na hranolky. Omyjte a osušte rozmarýn a otrhejte listy ze stonků.
Označit jako dokončené
2.

Předehřejte troubu

Předehřejte troubu na 200 °C horní/spodní ohřev.
Označit jako dokončené
3.

Okořeňte dýni

Smíchejte plátky dýně s olivovým olejem, medem, česnekem, cibulí, rozmarýnem, solí a pepřem. Rozložte je na plech vyložený pečicím papírem.
Označit jako dokončené
4.

Pečení dýně

Dýni pečte asi 30 minut, dokud nezměkne.
Označit jako dokončené

Poznámky

Pokud máte rádi sýr feta, rozdrobte ho na dýni v posledních minutách asi 50 g. Tuto kombinaci milujeme!
Výživové údaje jsou přibližně vypočítány na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.
 Uložit jako PDF