Ořechová pečeně

Ořechová pečeně s ovocnou brusinkovou omáčkou nejenže vypadá barevně a elegantně – je to také dokonalá veganská alternativa k masovým příbuzným, jako je sekaná a podobně. Díky velkému množství koření, zeleniny, čočky a ořechů má tato pečeně opravdu co nabídnout, zejména co se týče chuti. A aby na vánočním stole vypadala opravdu elegantně, ozdobte ji ovocnou domácí brusinkovou omáčkou. Vytváří skvělý kontrast k vydatné pražené chuti a v ústech způsobuje skutečný ohňostroj.

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
150 g hnědé čočky
1plechovka fazolí
100 g ovesných vloček
2polévkové lžíce mletého lněného semínka
50 g vlašských ořechů
50 g lískových oříšků
50 g slunečnicových semínek
120 g mrkve
200 g hnědých hub
4 stroužky česneku
3 šalotky
3polévkové lžíce rajčatové pasty
2lžíce hořčice
1lžíce worcestrové omáčky
1/2svazku tymiánu
1/2svazku rozmarýnu
1/2svazku pažitky
1lžička mleté uzené papriky
sůl a pepř podle chuti
Na brusinkovou omáčku
200 g brusinek
90 g cukru
100 ml červeného vína
1lžička skořice
20 g čerstvého zázvoru
1 pomeranč
Pomůcky
GrandPrix volitelně
ponorný mixér volitelně

Nutriční informace

292 Kalorie
38 g Sacharidy
9 g Tuky
10 g Bílkoviny

Postup

1.

Příprava surovin

Očistěte mrkev, česnek a šalotku. Čočku uvařte podle návodu na obalu. Fazole dobře slijte. Houby očistěte. Bylinky omyjte, osušte a otrhejte listy z větviček.
Označit jako dokončené
2.

Předehřátí trouby

Troubu předehřejte na 175 °C.
Označit jako dokončené
3.

Příprava těsta

Vložte mrkev, šalotku a česnek do hrnce GrandPrix a sekejte je při rychlosti 12 asi 10 sekund. Přidejte vlašské a lískové ořechy a slunečnicová semínka a znovu mixujte při rychlosti 12 asi 5 sekund. Přidejte houby a sekejte je asi 10 sekund při rychlosti 10. Nyní přidejte všechny ostatní přísady a míchejte 30 minut při rychlosti 8, dokud nevznikne zrnité, ale homogenní těsto.
Označit jako dokončené
4.

Připravte ořechovou pečeni

Těsto nalijte do vymazané nebo pergamenem vyložené formy a pečte asi 50 minut. Proveďte test pomocí špejle. Nechte vychladnout.
Označit jako dokončené
5.

Brusinková omáčka

Brusinky a pomeranč omyjte. Oloupejte a nastrouhejte zázvor. Z pomeranče nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Vše vložte do hrnce s červeným vínem, cukrem a skořicí a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud brusinky nezměknou. Podle chuti lehce rozmačkejte.
Označit jako dokončené
6.

Servírování

Pečeni potřete brusinkovou omáčkou nebo podávejte jako přílohu.
Označit jako dokončené

Poznámky

Připravte těsto na pečení v troubě GrandPrix. Případně můžete ingredience nasekat jednotlivě v mixéru nebo je nasekat ručně.
Výživové údaje jsou přibližně vypočítány na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.
 Uložit jako PDF