Ořechová pečeně
Ořechová pečeně s ovocnou brusinkovou omáčkou nejenže vypadá barevně a elegantně – je to také dokonalá veganská alternativa k masovým příbuzným, jako je sekaná a podobně. Díky velkému množství koření, zeleniny, čočky a ořechů má tato pečeně opravdu co nabídnout, zejména co se týče chuti. A aby na vánočním stole vypadala opravdu elegantně, ozdobte ji ovocnou domácí brusinkovou omáčkou. Vytváří skvělý kontrast k vydatné pražené chuti a v ústech způsobuje skutečný ohňostroj.
Ingredience
Počet porcí
150 g hnědé čočky | |
1plechovka fazolí | |
100 g ovesných vloček | |
2polévkové lžíce mletého lněného semínka | |
50 g vlašských ořechů | |
50 g lískových oříšků | |
50 g slunečnicových semínek | |
120 g mrkve | |
200 g hnědých hub | |
4 stroužky česneku | |
3 šalotky | |
3polévkové lžíce rajčatové pasty | |
2lžíce hořčice | |
1lžíce worcestrové omáčky | |
1/2svazku tymiánu | |
1/2svazku rozmarýnu | |
1/2svazku pažitky | |
1lžička mleté uzené papriky | |
sůl a pepř podle chuti |
Na brusinkovou omáčku
200 g brusinek | |
90 g cukru | |
100 ml červeného vína | |
1lžička skořice | |
20 g čerstvého zázvoru | |
1 pomeranč |
Pomůcky
GrandPrix volitelně | |
ponorný mixér volitelně |
Nutriční informace
292
Kalorie
38 g
Sacharidy
9 g
Tuky
10 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava surovin
Očistěte mrkev, česnek a šalotku. Čočku uvařte podle návodu na obalu. Fazole dobře slijte. Houby očistěte. Bylinky omyjte, osušte a otrhejte listy z větviček.
Označit jako dokončené
2.
Předehřátí trouby
Troubu předehřejte na 175 °C.
Označit jako dokončené
3.
Příprava těsta
Vložte mrkev, šalotku a česnek do hrnce GrandPrix a sekejte je při rychlosti 12 asi 10 sekund. Přidejte vlašské a lískové ořechy a slunečnicová semínka a znovu mixujte při rychlosti 12 asi 5 sekund. Přidejte houby a sekejte je asi 10 sekund při rychlosti 10. Nyní přidejte všechny ostatní přísady a míchejte 30 minut při rychlosti 8, dokud nevznikne zrnité, ale homogenní těsto.
Označit jako dokončené
4.
Připravte ořechovou pečeni
Těsto nalijte do vymazané nebo pergamenem vyložené formy a pečte asi 50 minut. Proveďte test pomocí špejle. Nechte vychladnout.
Označit jako dokončené
5.
Brusinková omáčka
Brusinky a pomeranč omyjte. Oloupejte a nastrouhejte zázvor. Z pomeranče nastrouhejte kůru a vymačkejte šťávu. Vše vložte do hrnce s červeným vínem, cukrem a skořicí a vařte na mírném ohni asi 30 minut, dokud brusinky nezměknou. Podle chuti lehce rozmačkejte.
Označit jako dokončené
6.
Servírování
Pečeni potřete brusinkovou omáčkou nebo podávejte jako přílohu.
Označit jako dokončené
Poznámky
Připravte těsto na pečení v troubě GrandPrix. Případně můžete ingredience nasekat jednotlivě v mixéru nebo je nasekat ručně.
Výživové údaje jsou přibližně vypočítány na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.