Dýňový chléb
Dýňový chléb je na podzim vždy vynikající. Křupavá dýňová semínka a ovocné dýňové pyré dělají z tohoto chleba něco výjimečného. Náš dýňový chléb, jehož pečení trvá něco málo přes hodinu, je rychlý, krásně vykyne a určitě udělá velký dojem. Ať už k snídani, večeři nebo jako příloha k lahodné dýňové polévce, tuto pochoutku si nesmíte nechat ujít!
Ingredience
Počet porcí
400 g dýňového pyré | |
500 g mouky | |
20 g čerstvého droždí | |
50 g cukru | |
50 ml mléka | |
40 g másla | |
5 lžic olivového oleje | |
60 g dýňových semínek | |
1lžička skořice | |
10 g čerstvého zázvoru volitelně |
Pomůcky
Forma na bochník nebo pružinová forma | |
kuchyňský robot volitelně |
Nutriční informace
292
Kalorie
39 g
Sacharidy
12 g
Tuky
7 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava těsta
Droždí rozpusťte ve vlažném mléce s 1 lžící cukru. Přikryjte a nechte několik minut kynout.
Označit jako dokončené
2.
Hnětení těsta
Do dýňového pyré přidejte podle chuti skořici a zázvor. Z mouky, droždí, cukru, másla, oleje a soli uhněťte hladké těsto (můžete to udělat v kuchyňském robotu nebo ručně). Nechte 30 minut kynout při pokojové teplotě.
Označit jako dokončené
3.
Vytvarujte chléb
Do těsta vmíchejte polovinu dýňových semínek. Vložte do vymazané formy a nechte 30 minut kynout.
Označit jako dokončené
4.
Předehřátí trouby
Troubu předehřejte na 180 °C horní/spodní.
Označit jako dokončené
5.
Pečení chleba
Chléb pečte přibližně 35 minut. Pokud chcete, v polovině pečení nařízněte povrch ostrým nožem, abyste vytvořili krásný vzor.
Označit jako dokončené
Poznámky
Máte rádi ořechy? Do těsta vmíchejte vlašské nebo lískové ořechy, které dodají chlebu nový nádech!
Výživové údaje jsou přibližně vypočítány na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.