Druhá šance pro starší potraviny?

Nahromadily se vám potraviny z minulých dnů? Nevyhazujte automaticky, zamyslete se a neprodukujte zbytečný odpad. Místo toho se zamyslete nad tím, jak byste mohli potraviny ještě využít. Pokud vás nic nenapadá, nebojte se. Máme pro vás několik tipů, jak využít starší potraviny

Co dělat se starým pečivem?

Určitě to znáte, před víkendem jste nakoupili spoustu rohlíků, ale doma nebyl nikdo, kdo by je snědl. Ztvrdlý však neznamená automaticky špatný. Naopak, o to snadněji se z nich připraví strouhanka vhodná k obalování. K rohlíkům můžete také namlít staré housky nebo chléb. Dávejte však pozor, abyste mleli dostatečně jemně

Starší pečivo můžete použít také jako krutony do polévky. Přidejte olivový olej, nakrájené pečivo lehce osmažte na pánvi, posypte bylinkami a podávejte.

zdroj: Shutterstock

Starší potraviny také jako plnohodnotná přísada

Zbytky pečiva se hodí také jako přísada do plnohodnotných receptů. Dobrou volbou je v tomto případě žemlovka, na kterou stačí jen staré rohlíky, vejce, mléko a cukr. Můžete si ji ochutit podle svých chutí, výborná je plněná jablky i tvarohem.

Jste spíše milovníky slaných jídel? Žádný problém, houskový knedlík můžete vykouzlit i ze starého pečiva. Do starých rohlíků nebo housek přidejte vejce, mléko a sůl. Vše promíchejte a posypte petrželkou. Získáte skvělou přílohu k nedělnímu obědu

Slupky jsou skrytým pokladem kuchyně

Ruku na srdce – kdo z nás někdy použil při vaření slupky z ovoce nebo zeleniny? Zřejmě jen málokdo. Věděli jste ale, že existuje spousta způsobů, jak je zakomponovat do pokrmů? Slupky z jablek nebo hrušek můžete usušit a jíst je samotné nebo přidat hřebíček a skořici a připravit si čajovou směs.

Můžete je dokonce nakrájet společně s jádřinci a vyrobit z nich ovocný ocet, který je vynikající do salátových zálivek. Citrusové slupky můžete také připravit jako kandovanou pochoutku. Stačí je pořádně povařit, obalit v cukru a skvělá alternativa sladkostí je na světě.

zdroj: Shutterstock

Ano, starší jídlo i pro mlsné jazýčky

Pokud čistíte brambory v poměru 1:1, máme pro vás skvělý tip. Ze slupek můžete snadno připravit chutné domácí chipsy. Stačí je důkladně omýt, okořenit podle chuti a upéct. Určitě vám zpříjemní večer strávený u dobrého filmu. Jak byste použili starší potraviny nebo slupky?

Více informací o tom, jak se chovat ekologicky, najdete na naší stránce Buďte zodpovědnější, buďte více EKO.