cesnak

Česnek je nejen výrazný, ale především zdravý

Když si v jedné show britského šéfkuchaře Jamieho Oliviera zahradník kousl do čerstvého česneku, vyhlášený šéfkuchař zůstal v úžasu stát. Vždyť jak může jen tak jíst tak intenzivní zeleninu?! Zahradník se jen pousmál, podal Jamiemu stroužek a povídá: Dej si! Dáváte si i vy česnek, zajímavý a zdravý poklad kuchyně?

Zázračný česnek

Česnek obsahuje mnoho vitamínů, minerálů a stopových prvků. Už v dobách atiky obohacoval jídelníček starých Egypťanů. Tato cibulovitá rostlina je chutná a zdravá. Díky tomu patří k zázračným potravinám, které se nepoužívají jen pro výraznou chuť, ale i pro léčivé účinky. Používá se téměř ve všech kuchyních světa. Zejména ve středomořské oblasti je neodmyslitelnou součástí kultury stravování. Možná i proto, že je na tomto území stále živý vliv antiky. Ale ani středoevropské kuchyni není cizí. Etabloval se jako hodnotné koření i lék.

Nejlepší je čerstvý

Čerstvá zelenina nejen že chutná nejlépe, ale je i nejzdravější. Zda je česnek doopravdy čerstvý poznáte podle odrůdy na jeho bílé nebo růžové, resp. mírně fialové slupce. I ze stroužků poznáte čerstvost.

Mohlo by vás zajímat: Tipy, jak udržet ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvou.

Dokud není výhonek ve vnitřku česneku zelený, česnek je čerstvý. Když už zelený je, česnek byl nějakou dobu skladovaný. V tomto případě byste před vařením měli výhonek odstranit, jinak bude mít jídlo nahořklou chuť.

Česnek jako lék

Česnek je též lék
zdroj: shutterstock.com

V přírodní medicíně se česnek používá jako lék už dlouho. Většina jeho léčivých účinků se připisuje látce alicin. Uvolňuje se při krájení stroužků a šíří svoji charakteristickou vůni. Díky složkám alicinu obsahujícím síru má česnek antibakteriální účinky. Měl by proto bránit šíření bakterií a působit proti virům. Ale co doopravdy dělá z česneku hodnotný lék, je jeho pozitivní vliv na kardiovaskulární systém.

Doladí chuť jídel

Navzdory tomu, že vám intenzivní aroma nemusí být příjemné, nejlepší je použít ho čerstvý. Chuť je sice intenzivní, ale zároveň i mírná a příjemná. Mimochodem, čím je česnek čerstvější, tím méně intenzivní je jeho vůně. Nakrájený na tenké plátky nebo malé kousky dodá mnohým jídlům svoji neobyčejnou chuť. Opečený je chuťově vždycky trochu jemnější.

Vylisováním stroužků získáte česnekovou šťávu, která se hodí do mnohých teplých i studených jídel. Při tepelné úpravě si dejte pozor, protože se snadno připálí a následně zhořkne. Je dobré ho tepelně upravit opatrně a zároveň rychle. Při správném použití podtrhne aroma ostatních ingrediencí.