Tipy, jak udržíte ovoce a zeleninu co nejdéle čerstvé

Určitě se vám často stává, že objevíte ovoce nebo zeleninu, které jsou nahnilé nebo plesnivé. A i když jste je měli v lednici nebo ve sklepě, vydržely jen pár dní. Není to vždy jen teplota nebo kvalita potravin. Velkou roli hraje řada dalších faktorů, které musíte ovlivnit. Jak tedy udržet ovoce a zeleninu dlouho čerstvé?

Základní pravidlo – nemýt

zdroj: Shutterstock.com

Každý má samozřejmě rád pořádek. A to nejen “na oko”. Proto je přirozené, že potraviny před vložením do chladničky umyjete. Právě to však vytváří živnou půdu pro hnilobu. Pokud jsou zelenina a ovoce příliš špinavé (nebo mokré), otřete je suchým hadříkem.

Chladnička a sklep (ne)jsou vždy dobrá volba

Ačkoli se může zdát, že v chladu zůstává vše vždy čerstvé, opak je pravdou. Existují potraviny, kterým tak nízké teploty neprospívají a ztrácejí na kvalitě, chuti a čerstvosti. Toto pravidlo platí zejména pro okurky, papriky a rajčata. Ty je nejlepší nechat v misce na kuchyňské lince, aby se nezměnila jejich konzistence. Nikdo nechce “gumový” zeleninový salát.

Dalším důležitým pravidlem pro lednic je čerstvost potravin. Pokud jsou potraviny nezralé, určitě je neukládejte do lednice – nedozrají, ale shnijí.

Nebojte se tmy

Pro cibuli a česnek nemůžete udělat nic lepšího, než je skladovat na chladnějším, ale především tmavém místě. To platí i pro brambory. Dbejte však na dostatečný přívod vzduchu. Pokud doma takové místo nemáte, sáhněte po praktických krabičkách, jako je Georgia, sada tří dóz.

Náročné lesní plody

Čerstvost jahod, malin nebo lesních plodů je věčné dilema. Někdy se může zdát, že je zkažené vyložíte rovnou z tašky. I zde přinášíme jedno řešení. Smíchejte ocet s vodou a omyjte ovoce v této směsi. Tím se na nějakou dobu oddálí tvorba plísní a zároveň se ovoce omyje.

Written by:

Das Klarstein Team liebt es, in der Küche zu stehen. Hier wird gekocht, gebacken, gedörrt und auch gegrillt was das Zeug hält. Die neusten Rezepte kommen immer direkt ins Magazin!