vlastné pivo ladylollypop

Uvařte si vlastní pivo, je to jednodušší, než byste čekali

Vaření piva je um, ale můžete si ho vyzkoušet i v pohodlí domova. Vlastní pivo navíc zpestří party i grilovačku.

Grilování a pivo jsou nerozlučná dvojice. Zatímco na grilu střídáte jednu dobrotu za druhou, nebojíte se zkoušet nové věci a často experimentujete, pivo si přinesete z obchodu nebo ze svého oblíbeného řemeslného pivovaru. Při kreativitě, kterou věnujete grilování, je to možná trochu škoda. Zkuste si uvařit vlastní pivo.

Vlastní pivo není nedosažitelný cíl

Vaření vlastního piva není tak složité, jak by se mohlo zdát. V podstatě potřebujete jen domácí varnu, základní ingredience a pár drobností. Recept se u jednotlivých pivovarů liší, ale postup je univerzální.

Vaření piva je kvasný proces. Proto je velmi důležité domácí varnu před každým vařením důkladně dezinfikovat. Vyvarujte se však používání mycích prostředků na nádobí  s jinými chemickými látkami. Ty by po neopatrném opláchnutí domácího pivovaru narušily proces kvašení. Používejte dezinfekci určenou pro domácí pivovary.

Po důkladném vyčištění pivovaru můžete začít s přípravou. Nejprve do kotle vložte pivní filtr. Poté přilijte vodu a zahřejte ji na požadovanou teplotu. Přidejte drcený ječmen a promíchejte. Přikryjte víkem a zapněte oběhové čerpadlo, aby se pivo automaticky promíchalo. Pokud máte domácí pivovar bez oběhového čerpadla, pivo občas zamíchejte a dále jej ohřívejte a vařte při vhodné teplotě.

Rychlý jodový test

Zda je pivo uvařené, ověříte testem. Naberte slad na lžíci a kápněte do něj trochu jódu. Pokud mladina zmodrá, škrob se ještě nerozložil na slad a pivo je třeba ještě uvařit. Test zopakujte ve zvolených intervalech. Když mladina po kapce jódu nezmodrá, je pivo uvařeno.

Mohlo by vás zajímat: Hledáte drink léta 2022? Vybrali jsme čtyři osvěžující kandidáty

Následuje zcezení Odstraňte čerpací hadici a  kryt. Pomocí vloženého filtru přefiltrujte mladinu z ječného rmutu. Poté přidejte několik litrů horké, ale ne vařící vody, aby se mladina lépe filtrovala. Filtr s  mlátem odstraňte.

Vařit vlastní pivo je zážitek i zábava.
Správnou teplotu vaření lze udržovat pomocí pomůcek, které nabízí domácí pivovary Klarstein.

Slad přiveďte k varu. Přidejte chmel, nejlépe v síťce, aby se vám domácí pivovar nezanesl. Můžete jej také přidat ve více dávkách. Vařte ho společně se sladem. Po varu mladinu zchlaďte na zákvasnou teplotu. Nejlépe pomocí chladicí spirály připojené ke studené vodě. Vyhněte se přirozenému ochlazení, například přes noc, došlo by k jeho znehodnocení. Po ochlazení přelijte mladinu do fermentačního kotle.

Stačí kvasit a máte své vlastní pivo

Nalijte několik decilitrů mladiny do sterilní sklenice a přidejte sušené pivovarské kvasnice. Kvasnice smíchejte s mladinou a nechte je pracovat. Do kvasné nádoby nalijte kvasinky a promíchejte je sterilním míchadlem.

Mladinu nechte tři dny kvasit v kádi. Třetí den seberte naběračkou pěnu z povrchu a pokračujte v kvašení. Po ukončení kvašení pivo stáčejte do lahví a nechte ho v chladničce na nápoje.