Velikonoční chléb
Velikonoční chléb se sultánkami: Sladký a nadýchaný kvasový chléb, který je jako stvořený pro velikonoční snídani nebo prodloužený velikonoční oběd. Tento recept můžete lehce upéct v chlebovém stroji. Kromě toho vám poskytneme návod, jak ho připravit nejlepší i bez stroje na na chléb. Stačí, když do pekárny vložíte všechny přísady a nastavíte program. Na ruční pečení jsou k dispozici podrobnější pokyny. Vyzkoušejte to! Tip: Jedna porce odpovídá přibližně jednomu krajíci chleba, přičemž se předpokládá, že z chleba je přibližně 12 krajíců.
Ingredience
Počet porcí
540 g mouky | |
200 g cukru | |
1 balíček sušeného droždí | |
80 g másla | |
1ČL soli | |
2ČL vanilkového extraktu | |
1/2 pomeranče | |
1/2 citrónu | |
100 g sultánek | |
3 vejce | |
200 ml mléka |
Pomůcky
1 Výrobník chleba volitelné | |
1 kuchyňský robot volitelné | |
1 Forma na bochník nebo forma na dort |
Nutriční informace
332
kalorie
55 g
sacharidy
9 g
tuk
7 g
bílkoviny
Postup
1.
Připravte si ingredience
Nastrouhejte kůru z pomeranče a citrónu. Máslo nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
Označit jako dokončené
2.
Připravte těsto
Všechny přísady na těsto smíchejte ručně nebo pomocí kuchyňského robotu (hák na těsto) dohladka. Vytvarujte kouli, přikryjte ji a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
Označit jako dokončené
3.
Vytvarujte těsto do požadovaného tvaru
Těsto opět dobře vymícháme, vložíme do požadované formy a necháme opět kynout přibližně 1 hodinu.
Označit jako dokončené
4.
Zahřejte troubu
Troubu zahřejeme na 175 °C horní/spodní ohřev.
Označit jako dokončené
5.
Upečte chléb
Vyšlehejte žloutek s mlékem a opatrně s ním potřete celé těsto. Chléb pečte přibližně 45 minut, zkuste špejlí.
Označit jako dokončené
Poznámky
Nutriční informace jsou přibližným vodítkem na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.