rýže překvapuje svou rozmanitostí

Rýže – tajemství Asie?

Ikonická příloha a hlavní jídlo daleké Asie – rýže – se zabydlela i v české kuchyni. Připravit chutnou, nadýchanou, mírně lepkavou rýži al dente však není tak snadné, jak by se mohlo zdát.

Každý, kdo někdy vařil rýži, ví, že její vaření je někdy pořádná otrava. Někdy ji vytáhnete slepenou a  rozvařenou, někdy se spálí a  někdy je tvrdá a  nedovařená.

Rýže není věda, ale musíte mít grif

Ať už se jedná o rýži basmati, obyčejnou, jasmínovou, černou, bílou nebo červenou, každá rýže je bohatá na škrob. A proto je důležité rýži před vařením důkladně umýt. Tím se zbavíte nečistot  a odstraníte velké množství přebytečného škrobu. K přípravě rýže můžete použít obyčejnou sklenici. Platí, že na jeden hrnek rýže připadají dva až dva a  půl hrníčku vody.

Mohlo by vás zajímat: Jak připravit domácí olivový olej?

Než dáte rýži do hrnce s  vodou, osmahněte ji na másle nebo oleji. Rýže se nepřipálí a  získáte lahodnou a  jemnou chuť.

Dušená nebo vařená?

Výběr je na vás a  vašich chuťových buňkách. Rozdíl je samozřejmě v  přípravě. Rýži vařenou v páře zalijte vodou  ve správném poměru. Pokud se rozhodnete pro vařené, postup je podobný jako u těstovin. Je třeba přilít více vody, scedit a  propláchnout.

Rýže je také výborná pražená

Rozmazlujte své mlsné jazýčky

Velmi důležité je také dochucení rýže. Přestože jde o  přílohu, která by měla být neutrální, můžete ji vždy něčím ozvláštnit. Kromě másla je samozřejmě důležitá také sůl a  pepř. Pokud máte rádi výraznější chutě, je kari skvělou volbou. Kromě koření ji můžete obohatit také o  vařenou cibuli nebo hrášek.

Rýže má eso v rukávu, jednoduchost

Pokud si stále lámete hlavu nad dokonalou rýží, sáhněte po praktických rýžovarech. Připravíte s nimi dokonalou přílohu bez zbytečného trápení. Můžete si například vybrat  rýžovar  Osaka a vhodnou alternativou je také  Osaka Premium  V tomto hrnci připravíte nejen dokonalou rýži, ale také zeleninu v páře na jeden zátah.