Zeleninový vývar
Příprava vlastního zeleninového vývaru je opravdu velmi jednoduchá. Kromě toho ti slouží jako základ mnoha chutných jídel, od polévek a omáček až po celá slavnostní jídla s lahodným pečeným masem a podobně. Další výhoda vaření vývaru vlastníma rukama: Můžeš se vyhnout plýtvání potravinami tím, že nasekanou zeleninu jednoduše uvaříš a nemusíš vyhodit. Chtěl bys mít svůj vývar jako prášek jako ze supermarketu? I k tomu máme ten správný recept!
Ingredience
Počet porcí
4 mrkve | |
1/2 kořen celeru | |
1stonek pórku | |
3 cibule | |
2 stroužky česneku | |
1svazek petrželky | |
1PL rostlinného oleje | |
10 zrnka černého pepře | |
2větvičky tymián | |
1 bobkový list | |
6 jalovce | |
sůl na dochucení |
Potřebné pomůcky
jemné sítko |
Nutriční informace
20
Kalorie
0 g
Sacharidy
3 g
Tuky
0 g
Bílkoviny
Postup
1.
Připravíme si zeleninu
Mrkev, celer, cibuli a česnek oloupeme a nakrájíme na velké kousky. Pórek a petrželku omyjeme a obojí nasekáme nahrubo.
Označit jako dokončené
2.
Orestujeme zeleninu
Ve velkém hrnci orestujeme cibuli a česnek s rostlinným olejem. Přidáme zbylou zeleninu a dusíme 5 minut.
Označit jako dokončené
3.
Přidáme koření
Přidáme tymián, bobkový list, zrnka pepře a jalovce a zalijeme 3 litry vody, dochutíme solí.
Označit jako dokončené
4.
Zeleninový vývar necháme vařit
Přikrytý vývar necháme vařit alespoň 90 minut na mírném ohni a poté přecedíme přes jemné sítko. Použijeme ihned nebo skladujeme ve vzduchotěsných nádobách v chladničce po dobu až 2 týdnů.
Označit jako dokončené
Poznámky
Jedna porce odpovídá cca 500 ml vývaru. Z receptu získáš cca 2 litry zeleninového vývaru, tedy 4 porce s příslušnými nutričními hodnotami.
Nutriční informace jsou přibližné údaje na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.