Schusterjungen: Berlínský žitný rohlík

Schusterjungen jsou v Berlíně malé žitné rohlíky. Není zcela jasné, jak jejich název vznikl. Vypráví se však, že švec udeřil pekařova chlapce čerstvým pečivem. Pečivo bylo poškozené, ale kluci prý právě prodávali všechny nové druhy. Proto ten poněkud neobvyklý tvar? Protože rohlíky se často pečou v obdélníkovém tvaru. Legenda a původ sem a tam: tyto malé žitné rohlíčky nám opravdu chutnaly – a jsme si jisti, že brzy budou chutnat i vám. Vyzkoušejte náš rychlý a snadný recept!

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
175 g žitné mouky
90 g pšeničné mouky
30 g čerstvého droždí
1/2lžičky soli
1lžičky cukru
180 ml vlažné vody
Pomůcky
1 Kuchyňský robot

Nutriční informace

117 Kalorie
23 g Sacharidy
0 g Tuky
4 g Bílkoviny

Postup

1.

Rozpuštění droždí

Droždí, vodu a cukr míchejte, dokud se cukr a droždí zcela nerozpustí. přikryté je nechte 10 minut na teplém místě.
Označit jako dokončené
2.

Hnětení těsta

Mouku prosejte a hněťte ji s droždím asi 10 minut (můžete to udělat ručně nebo pomocí kuchyňského robotu). Těsto přikryjte a nechte asi 1 hodinu kynout.
Označit jako dokončené
3.

Vytvarovat rohlíky

Vytvarujte z nich válečky. Z těsta vytvarujte malé, mírně obdélníkové válečky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Znovu přikryjte a nechte kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Označit jako dokončené
4.

Předehřejte troubu

Předehřejte troubu na 200 °C horní/spodní.
Označit jako dokončené
5.

Pečení rohlíků

Těsto potřete trochou vody a lehce poprašte moukou. Pečeme asi 20 minut.
Označit jako dokončené

Poznámky

Výživové informace jsou přibližným vodítkem na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.
 Uložit jako PDF