Květákovo-pórková polévka
Polévka z květáku a pórku je výbornou a nízkosacharidovou sestrou klasické bramboračky. Jednoduchá zeleninová polévka, zjemněná pažitkou a česnekem, se stane aromatickou pochoutkou, která se hodí jako teplý předkrm nebo i hlavní chod. Jste skutečný milovník polévek? Potom byste si neměli nechat ujít rajčatovou polévku nebo netradiční krémovou polévku z mořskýh řas.
Ingredience
Počet porcí
| 1 květák | |
| 1 pórek | |
| 1svazek pažitky | |
| 1 stroužek česneku | |
| 1 cibule | |
| 200ml smetany ke šlehání | |
| 1L zeleninového vývaru | |
| 2PL olivového oleje | |
| sůl a pepř podle chuti |
Pomůcky
| Mixer | |
| nebo ručný mixér |
Nutriční informace
204
kalorie
6 g
sacharidy
17 g
tuk
5 g
bílkoviny
Postup
1.
Předpríprava
Květák a pórek umyjte. Z květáku odstraňte košťál a nakrájejte ho na malé růžičky. Pórek nakrájejte na kolečka. Cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nahrubo.
Označit jako dokončené
2.
Napařování
V hrnci zahřejte olivový olej a cibuli a česnek na něm smažte asi tři minuty, dokud nejsou zesklovatělé.
Označit jako dokončené
3.
Vaření polévky
Přidejte květák a pórek, promíchejte a podlijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu a snižte teplotu. Vařte 30 minut.
Označit jako dokončené
4.
Mixovaní polévky
Odstavte polévku z ohně a rozmixujte ji v mixéru nebo ručním mixérem úplně do hladka. Vmíchejte smetanu.
Označit jako dokončené
5.
Ozdobte a užívejte si
Polévku opět přiveďte k varu. Pažitku omyjte, osušte a nasekejte nadrobno. Polévku podávejte horkou a ozdobenou pažitkou.
Označit jako dokončené
Poznámky
Nutriční informace jsou přibližným vodítkem na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.