Jablečno-karamelový koláč
Tento jablečno-karamelový koláč od dnešního dne přidáš na svůj seznam oblíbených rychlých koláčů – slibujeme! Křupavý základ v kombinaci s náplní z čerstvých jablek, krémového sladkého karamelu a několika křupavých mandlových lupínků činí z tohoto malého koláče kulinářský vrchol domácí pekárny. Výborným doplňkem je kopeček vanilkové zmrzliny nebo trocha šlehačky. Pro hosty nebo pro sebe: dopřejte si kousek lahodného jablečno-karamelového dortu! Tip: Jedna porce odpovídá jednomu plátku dortu, pokud je celý dort složen z 8 kusů.
Ingredience
Počet porcí
| 250 g mouky | |
| 5lžic cukru | |
| 3 vejce | |
| 150 g margarínu | |
| 1sáček prášku do pečiva | |
| 1špetka soli | 
Na náplň
| 600 g jablek | |
| 100 g hnědého cukru | |
| 400 g slazeného kondenzovaného mléka | |
| 1lžíce citronové šťávy | |
| 1 vanilkový lusk | |
| 200 g másla | |
| 50 g celých mandlí | 
Pomůcky
| Dortová forma | 
Nutriční informace
					796
											Kalórie
									
							
					84 g
											Sacharidy
									
							
					46 g
											Tuky
									
							
					9 g
											Bielkoviny
									
					Postup
			
				1.			
				
					
			
					Na těsto
Z mouky, margarínu, vajec, prášku do pečiva a soli připravte křehké těsto a nechte ho 30 minut chladnout. 
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				2.			
				
					
			
					Pro přípravu náplně
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vanilkový lusk rozřízněte podélně na polovinu a opatrně špičkou nože vyškrábejte jádro. 
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				3.			
				
					
			
					Příprava náplně
Máslo, hnědý cukr, kondenzované mléko a vanilkovou dužinu zahřejte a míchejte, dokud nezískají zlatohnědou barvu. 
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				4.			
				
					
			
					Dokončete plnění
Do karamelu přidejte plátky jablek a dobře promíchejte. Dochuťte citrónovou šťávou.
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				5.			
				
					
			
					Rozehřátí trouby
Zapněte troubu na teplotu 190 °C při horním a spodním ohřevu.
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				6.			
				
					
			
					Vložení koláče do dortové formy
Vymažte dortovou formu, těsto přemístěte, vyválejte ho a vložte do dortové formy. Strany dobře přitlačte. Nalijte náplň do těsta a rovnoměrně ji rozetřete.
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				7.			
				
					
			
					Pečení
Koláč pečte 35 minut. 
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				8.			
				
					
			
			Pražení mandlí
Mandle osmahněte na pánvi přibližně 5 minut na mírném ohni a nasekejte nahrubo. Dejte na teplý koláč.
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				Poznámky
				Jedna porce odpovídá jednomu plátku dortu, pokud je celý dort složen z 8 kusů.			
					
				Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.			
			 
	 
		 
		 
		 
		 
		




