Schusterjungen: Berlínský žitný rohlík
Schusterjungen jsou v Berlíně malé žitné rohlíky. Není zcela jasné, jak jejich název vznikl. Vypráví se však, že švec udeřil pekařova chlapce čerstvým pečivem. Pečivo bylo poškozené, ale kluci prý právě prodávali všechny nové druhy. Proto ten poněkud neobvyklý tvar? Protože rohlíky se často pečou v obdélníkovém tvaru. Legenda a původ sem a tam: tyto malé žitné rohlíčky nám opravdu chutnaly – a jsme si jisti, že brzy budou chutnat i vám. Vyzkoušejte náš rychlý a snadný recept!
Ingredience
Počet porcí
175 g žitné mouky | |
90 g pšeničné mouky | |
30 g čerstvého droždí | |
1/2lžičky soli | |
1lžičky cukru | |
180 ml vlažné vody |
Pomůcky
1 Kuchyňský robot |
Nutriční informace
117
Kalorie
23 g
Sacharidy
0 g
Tuky
4 g
Bílkoviny
Postup
1.
Rozpuštění droždí
Droždí, vodu a cukr míchejte, dokud se cukr a droždí zcela nerozpustí. přikryté je nechte 10 minut na teplém místě.
Označit jako dokončené
2.
Hnětení těsta
Mouku prosejte a hněťte ji s droždím asi 10 minut (můžete to udělat ručně nebo pomocí kuchyňského robotu). Těsto přikryjte a nechte asi 1 hodinu kynout.
Označit jako dokončené
3.
Vytvarovat rohlíky
Vytvarujte z nich válečky. Z těsta vytvarujte malé, mírně obdélníkové válečky a položte je na plech vyložený pečicím papírem. Znovu přikryjte a nechte kynout asi 1 hodinu, dokud nezdvojnásobí svůj objem.
Označit jako dokončené
4.
Předehřejte troubu
Předehřejte troubu na 200 °C horní/spodní.
Označit jako dokončené
5.
Pečení rohlíků
Těsto potřete trochou vody a lehce poprašte moukou. Pečeme asi 20 minut.
Označit jako dokončené
Poznámky
Výživové informace jsou přibližným vodítkem na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.