Preclíky
Preclíky jsou vhodné pro různé okamžiky. K snídani, jako svačina během dlouhých cest vlakem nebo autem, jako svačina mezi jídly nebo jako opravdová pochoutka s máslem nebo smetanovým sýrem. Sečteno a podtrženo: preclíky jsou opravdu bomba. A jsou ještě lepší, když si je upečete sami doma. V našem receptu vám poradíme, jak na to. Pojďme na to!
Ingredience
Počet porcí
700 g pšeničné mouky typ 550 | |
75 g másla | |
300 ml vody | |
30 g čerstvého droždí | |
1lžička medu | |
2lžičky soli | |
2lžíce hrubé soli na posypání |
Pro louh
1 l vody | |
3lžíce jedlé sody |
Pomůcky
Kuchyňský robot nepovinné |
Nutriční informace
247
Kalorie
42 g
Sacharidy
6 g
Tuky
6 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava preclíků
Smíchejte med, droždí, 3 lžíce vody a 2 lžíce mouky. Přikryjte a nechte 15 minut odležet.
Označit jako dokončené
2.
Příprava těsta
Rozpusťte máslo. Zbylou mouku smíchejte s droždím ručně nebo v kuchyňském robotu. Postupně přidejte máslo, zbývající vodu a sůl. Hněťte asi 15 minut, dokud nevznikne hladké a pružné těsto. Přikryjte a nechte 1 hodinu kynout na teplém místě.
Označit jako dokončené
3.
Tvarujte preclíky
Na pomoučené desce těsto znovu prohněťte. Rozdělte jej na 12 stejných dílů (pomůže vám váha). Každý kousek rozválejte na váleček dlouhý asi 30 cm. Střed nechte trochu silnější. Vytvarujte z něj preclík. Konce vytvarujte do tvaru kulatého srdce, 2–3krát je svažte a umístěte na levou a pravou stranu mírně silnější části preclíku. Těsto položte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ho odpočinout.
Označit jako dokončené
4.
Příprava louhu
Přiveďte vodu k varu, opatrně přidejte jedlou sodu (pozor, pění). Přiveďte nálev k varu a poté jej stáhněte z ohně.
Označit jako dokončené
5.
Předehřejte troubu
Předehřejte troubu na 220 °C horní/spodní ohřev.
Označit jako dokončené
6.
Vyluhování preclíků
Každý preclík opatrně ponořte do louhu pomocí děrované lžíce a namáčejte přibližně 30 sekund. Pak je vraťte na plech a posypte hrubou solí podle chuti.
Označit jako dokončené
7.
Upečte preclíky
Preclíky pečte cca 20 minut.
Označit jako dokončené
Poznámky
Nutriční hodnoty jsou přibližné, ve skutečnosti se mohou lišit.