Piškotové těsto

Měli jste někdy problém s přípravou piškotového těsta? Tak to už je za námi! Ukážeme vám, jak připravit nadýchané piškotové těsto, které lze snadno vyjmout z formy a poté srolovat do piškotové rolády. Nejdůležitější je konzistence: měla by být lehká a nadýchaná. A to se stane pouze tehdy, pokud jsou bílky opravdu tuhé a vy věnujete míchání ingrediencí dostatek času. Podívejte se na našeho průvodce krok za krokem a zjistěte, jak snadné to může být!

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
120 g mouky
5 vajec
100 g cukru
1lžička prášku do pečiva
30 g škrobu
1špetka soli
Pomůcky
Kuchyňský robot volitelně
nebo ruční mixér

Nutriční informace

1252 Kalorie
215 g Sacharidy
27 g Tuky
35 g Bílkoviny

Postup

1.

Vyšlehejte bílky

Oddělte žloutky a bílky. Bílky vyšlehejte se špetkou soli v kuchyňském robotu nebo ručním mixérem do tuha. Ujistěte se, že jsou bílky napěněné a pevné. Nejlépe je provést „test nad hlavou“. Misku otočte dnem vzhůru. Pokud bílek zůstane uvnitř, je to perfektní.
Označit jako dokončené
2.

Vyšlehejte žloutky

Žloutky šlehejte s cukrem asi 5–7 minut v kuchyňském robotu nebo ručním mixérem. Směs je hotová, když se barva změní na světle žlutou.
Označit jako dokončené
3.

Připravte troubu

Předehřejte troubu na 200 °C horní/spodní ohřev.
Označit jako dokončené
4.

Dokončení těsta

Opatrně vmíchejte žloutkovou směs do bílkové stěrkou. Mouku, prášek do pečiva a škrob prosejeme a jemně promícháme, dokud se všechny ingredience dobře nespojí.
Označit jako dokončené
5.

Upečte piškotové těsto

Těsto rovnoměrně rozetřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme 10 minut. Mezitím si připravte čistou kuchyňskou utěrku a posypte ji 1 lžící cukru.
Označit jako dokončené
6.

Vyklopte základ piškotového dortu

Vyjměte piškotový základ z trouby a vyklopte jej na kuchyňskou utěrku. Opatrně a rovnoměrně odlepte pečicí papír a těsto srolujte pomocí kuchyňské utěrky.
Označit jako dokončené

Poznámky

Kromě piškotových rolád můžete z piškotového těsta vytvořit i mnoho dalších tvarů. Co třeba miniaturní dortíky nebo bohatý servis s ovocnými koláčky?
Jedna porce odpovídá celému piškotovému těstu. Velikost porcí se liší v závislosti na způsobu následného zpracování.
Nutriční hodnoty vycházejí z uvedených složek a mohou se ve skutečnosti lišit.
 Uložit jako PDF