Fíkové galette
Nikdy předtím jste fíkovou galetku nepekli? Pak je nejvyšší čas se s ním seznámit. Galette – kulatý plochý koláč – je velmi univerzální. Vyrábí se ve sladké i slané formě. A tenhle umí obojí najednou. Díky smetanovému sýru a na tenké plátky nakrájeným fíkům vznikla chuťová kompozice, která nepustí. Vyzkoušejte ji a pochutnejte si na fíkové galetě!
Ingredience
Počet porcí
| 200 g pohankové mouky | |
| 100 g másla | |
| 70 ml vody | |
| 1lžíce cukru | |
| 1lžička vanilkového cukru | |
| 1 lžíce citronové šťávy | |
| 4 fíky | |
| 80 g smetanového sýra | |
| 1lžíce medu | |
| 1špetka skořice | 
Pomůcky
| Kuchyňský robot Volitelné | 
Nutriční informace
					234
											Kalorie
									
							
					26 g
											Sacharidy
									
							
					13 g
											 Tuky
									
							
					2 g
											Bílkoviny
									
					Postup
			
				1.			
				
					
			
					Příprava těsta
Smíchejte mouku, cukr, sůl a vanilkový cukr. Po troškách přidávejte máslo a těsto hněťte ručně nebo pomocí hnětacího háku kuchyňského robotu. Přidejte vodu a počkejte dokud nevznikne hladké těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte 40 minut chladit. 
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				2.			
				
					
			
					Připravte fíky
Fíky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				3.			
				
					
			
					Vyválejte těsto
Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto o průměru přibližně 35 cm a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				4.			
				
					
			
					Přikryjte galetku
Na těsto rozetřete pudinkový krém s 3 cm okrajem. Obložte je plátky fíků a potřete medem a citronovou šťávou. 
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				5.			
				
					
			
					Předehřejte troubu
Předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				
			
				6.			
				
					
			
			Upečte galetku
Okraje galetky přeložte, potřete trochou vody a posypte cukrem. Pečte asi 40 minut.
										
					
						
						Označit jako dokončené
					
				Poznámky
				Nutriční hodnoty jsou přibližné, ve skutečnosti se mohou lišit.			
					
				Jedna galeta představuje 8 kusů, tj. 8 porcí. Nutriční údaje se proto vztahují na jeden kus.