Houby jsou delikatesa, nasbírejte si

Strávíte příjemné chvíle na čerstvém vzduchu, zdravě se projdete a ještě si domů přinesete košík jedinečných dobrot. Houby mají sezónu od jara, ale vrchol zaznamenávají na podzim.

Houbaření má svá pravidla a zákonitosti, které je dobré znát. Pohyb na čerstvém vzduchu je skvělý, ale ještě příjemnější je, když si do košíku nasbíráte i nějaké chutné houby. Na konci vašeho lesního dobrodružství je koš plný. Houbařská sezóna je v plném proudu, jak ji využít?

Deštivé počasí je předzvěstí dobré houbařské sezóny, která oficiálně začíná na jaře. Nejchutnější a nejlepší kousky však můžete ochutnat až na podzim. Pro růst této lahůdky je nezbytná vhodná teplota a přiměřená vlhkost.

Opravdu si musíte přivstat?

V pozdním létě a na podzim můžeme v lese a na jeho okrajích najít hřiby smrkové, žampiony, lišky nebo bedly. S houbami můžete ochutit těstoviny, rizoto a mnoho dalšího. Bedla se výborně hodí jako zdravá náhražka masa a lze ji obalit a usmažit jako vídeňský řízek.

Nejlepší doba pro sběr hub je po dešti. Ne však hned. Počkejte týden až tři týdny, aby mohlo růst podhoubí a vyrůst houba. Pokud je rozmezí nočních a denních teplot velké, neočekávejte, že najdete mnoho kusů.

Mohlo by vás zajímat: Zázvor osvěžuje a podporuje zdraví

Je houbaření opravdu o brzkém ranním vstávání? Ano i ne. Tento zvyk vychází ze známého: „Kdo dřív přijde, ten dřív mele.“ Houby nerostou ze dne na den. Trvá několik dní, než dorostou.

Sbírání je zábava

Protože houby mohou velmi rychle nasáknout škodlivými látkami, neměli byste je sbírat u silnic. Houby opatrně vyjměte ze země nebo je odřízněte nožem. Podhoubí nechte v zemi. Díky takovému sběru zase rychle dorostou.

Houby příjemně obohatí vaši kuchyni.
zdroj: shutterstock.com

Nikdy také nesbírejte všechny houby. V každé lokalitě jich ponechte alespoň několik, aby se v dané oblasti mohly dále přirozeně rozmnožovat.

Sbírejte pouze ty, které můžete jasně identifikovat. Buďte opravdu opatrní – mnoho jedovatých hub se podobá jedlým. Pokud si s sebou do lesa vezmete atlas hub, předem si ho důkladně prostudujte. Lepším pomocníkem je však zkušený houbař.

Kde hledat houby?

Kde se houby sbírají? Zkušení houbaři mají svá místa, která se dědí z generace na generaci. Ne každý je však tajnůstkář, a tak na internetu existuje několik fór a stránek, kde můžete najít informace o tom, kam a kdy jít. Podívejte se také na skupiny na Facebooku a za vyzkoušení stojí také aplikace Mushroom Occurrence pro zařízení se systémem Android nebo iOs.

Jak sušit houby?

Úspěšnou sklizeň si můžete užívat po celý rok. Houby stačí usušit. Takhle:

  • Doma rozložte houby na bílý papír a nechte je odpočívat, dokud nevylezou všichni původní obyvatelé lesa.
  • Poté houby důkladně očistěte a odkrojte všechny části, které byly pokousány hmyzem.
  • Nakrájejte je na plátky silné 3–5 mm. Je důležité, aby všechny plátky byly stejně silné.
  • Houby sušte na síťce, novinách nebo plechu na teplém a suchém místě. Uložte je tak, aby se nedotýkaly.
  • Pokud chcete, aby se houby usušily rychleji, použijte k sušení sušičku potravin. Houby připravte stejným způsobem jako při sušení na mřížce, nastavte troubu na 50 °C a sušte 8 až 12 hodin.

Při správném skladování vydrží až 3 roky

Po vysušení je důležité je správně skladovat. Ideální je vzduchotěsná skleněná nádoba, ve které vydrží až 3 roky. Průhledné mohou sloužit také jako dekorace do kuchyně. Koneckonců takhle se můžete pochlubit vlastní šikovností.

Tyto houby jsou top

Které houby za to opravdu stojí? Vybrali jsme ty, které jsou skutečnou kulinářskou lahůdkou. Můžete je připravit na mnoho způsobů, jako hlavní jídlo, přílohu nebo je použít k dochucení.

Lišky jsou ideální na omáčky, ale také na pečení.
zdroj: shutterstock.com

Lišky

Lišky jsou obvykle prvními lesními houbami sezóny. Najdete je od začátku léta do pozdního podzimu. Tyto okrově zbarvené houby mají nízký obsah kalorií a tuku, ale poměrně vysoký obsah vlákniny. Lišky mají jemné aroma, které necháte vyniknout, pokud ji zkombinujete s jemným kořením.

Žampiony

Žampiony, známé také jako houby na pečení, mají pevnou konzistenci a velmi jemnou, lahodnou chuť. V kuchyni se dají využít všestranně: vařit v páře, grilovat, péct nebo plnit. Mimochodem, žampiony jsou jediné houby, které můžete jíst syrové, například v salátu.

Žampiony jsou pravděpodobně nejznámější a nejpoužívanější houby.
zdroj: shutterstock.com
Hřib smrkový je vždy skvělým úlovkem.
zdroj: shutterstock.com

Hřib smrkový

Druhy hub, které patří do řádu hřibovitých, se také nazývají hřiby. Hřiby jsou mezi houbaři velmi žádané – vždyť patří k nejušlechtilejším jedlým houbám, a proto jsou také velmi drahé. Hřib smrkový je houba bohatá na minerální látky a vitamíny a má bílou, pevnou dužinu s oříškovou chutí. Sušené hřiby smrkové mají ještě výraznější chuť a lze je použít například k dochucení omáček.

Bedly

Bedla je skutečný obr, a to jak v doslovném, tak v přeneseném slova smyslu. Chuť je mimořádně jemná, dužina šťavnatá a chuť lehce oříšková. Čím širší je klobouk houby, tím intenzivnější je její chuť. Nohu byste však neměli jíst, je tvrdý a dřevnatý.

Bedla patří mezi oblíbené houby. Často se připravuje jako řízek.
zdroj: shutterstock.com

Jak připravit nasbírané houby?

Existuje nespočet receptů na přípravu dobrot z vašeho „úlovku“. Houby lze vařit, dusit, smažit, připravovat jako hlavní jídlo, přílohu, použít je do omáček nebo z nich připravit pomazánku. Fantazii se meze nekladou. Vybrali jsme 3 recepty, které vás mohou inspirovat.