Vaječný likér

Vaječný likér patří k chladnému ročnímu období jako žádný jiný nápoj. Ať už v Německu nebo v Americe, Anglii a Kanadě je znám jako “Egg Nog”: kombinace vajec, smetany a rumu nebo brandy si všude najde mnoho příznivců. O to víc si myslíme, že je důležité ukázat vám, jak snadno a rychle si můžete vyrobit vlastní vaječný likér. Tento likér, stáčený do malých dekorativních lahviček, je také skvělým dárkem pro hostitelky v období Vánoc (nebo, v souladu s tématem, o Velikonocích).

Ohodnoťte náš recept!
0

Ingredience

Počet porcí
4 velká vejce
250 g krystalového cukru
480 ml plnotučného mléka
240 ml smetany
120 ml rumu
120 ml brandy
1/2lžičky muškátového oříšku
1špetka soli
Pomůcky
Kuchyňský robot volitelně
nebo ruční mixér

Nutriční informace

285 Kalorie
28 g Sacharidy
7 g Tuky
4 g Bílkoviny

Postup

1.

Šlehání bílků

Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte v kuchyňském robotu nebo ručním mixérem. Přidejte lžičku krystalového cukru a pokračujte ve šlehání, dokud bílky nebudou tuhé.
Označit jako dokončené
2.

Příprava vaječného likéru

V samostatné míse šlehejte žloutky se zbývajícím krystalovým cukrem, dokud směs nezíská zlatožlutou barvu a cukr se zcela nerozpustí. Přidejte zbývající přísady a míchejte 5 minut na nízkém stupni. Postupně přidávejte bílky.
Označit jako dokončené
3.

Vychlaďte vaječný likér

Nalijte vaječný likér do sterilizované a vzduchotěsné láhve a uložte do chladničky alespoň na 1-2 dny. Vaječný likér chutná nejlépe, když je uložen v chladničce po dobu 1-3 týdnů.
Označit jako dokončené

Poznámky

Jedna porce odpovídá přibližně 100 ml vaječného likéru.
Výživové údaje jsou přibližně vypočítány na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.
 Uložit jako PDF