Vaječný likér
Vaječný likér patří k chladnému ročnímu období jako žádný jiný nápoj. Ať už v Německu nebo v Americe, Anglii a Kanadě je znám jako “Egg Nog”: kombinace vajec, smetany a rumu nebo brandy si všude najde mnoho příznivců. O to víc si myslíme, že je důležité ukázat vám, jak snadno a rychle si můžete vyrobit vlastní vaječný likér. Tento likér, stáčený do malých dekorativních lahviček, je také skvělým dárkem pro hostitelky v období Vánoc (nebo, v souladu s tématem, o Velikonocích).
Ingredience
Počet porcí
4 velká vejce | |
250 g krystalového cukru | |
480 ml plnotučného mléka | |
240 ml smetany | |
120 ml rumu | |
120 ml brandy | |
1/2lžičky muškátového oříšku | |
1špetka soli |
Pomůcky
Kuchyňský robot volitelně | |
nebo ruční mixér |
Nutriční informace
285
Kalorie
28 g
Sacharidy
7 g
Tuky
4 g
Bílkoviny
Postup
1.
Šlehání bílků
Oddělte žloutky od bílků. Bílky ušlehejte v kuchyňském robotu nebo ručním mixérem. Přidejte lžičku krystalového cukru a pokračujte ve šlehání, dokud bílky nebudou tuhé.
Označit jako dokončené
2.
Příprava vaječného likéru
V samostatné míse šlehejte žloutky se zbývajícím krystalovým cukrem, dokud směs nezíská zlatožlutou barvu a cukr se zcela nerozpustí. Přidejte zbývající přísady a míchejte 5 minut na nízkém stupni. Postupně přidávejte bílky.
Označit jako dokončené
3.
Vychlaďte vaječný likér
Nalijte vaječný likér do sterilizované a vzduchotěsné láhve a uložte do chladničky alespoň na 1-2 dny. Vaječný likér chutná nejlépe, když je uložen v chladničce po dobu 1-3 týdnů.
Označit jako dokončené
Poznámky
Jedna porce odpovídá přibližně 100 ml vaječného likéru.
Výživové údaje jsou přibližně vypočítány na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.