espresso je ranní rituál

Espresso doma? Tohle je povinná výbava

Součástí ranní rutiny většiny lidí je bezpochyby espresso nebo cappuccino. Příjemnou chuť a vůni doprovází schopnost nastartovat vás. Co musí obsahovat domácí souprava, aby byl požitek z kávy co největší?

Vychutnávání si kávy v oblíbené kavárně není jen o samotné kávě. Jde o atmosféru, lidi a další kouzelné drobnosti. Jsou však dny, kdy espresso nebo cappuccino chutná nejlépe doma. Pokud si chcete vychutnat kávu doma, připravili jsme pro vás seznam nezbytných pomůcek.

Kávovar (presovač)

Pokud se rozhodnete pro kávovar na espresso, můžete si doma vychutnat kávu jako profesionální barista. Výběr však může být zábava na několik dní. Tento typ kávovarů se dělí na pákové, poloautomatické, plně automatické a kapslové. Název poslední zmíněné kategorie jasně popisuje, o co jde, první tři jsou trochu složitější.

Espresso pod dokonalou kontrolou

Pákový kávovar je takový, u kterého je příprava espressa nebo cappuccina zcela pod vaší kontrolou. Kávu namelete, odvážíte množství, které chcete použít na jednu porci, ohřejete vodu a sledujete její teplotu. V kávovaru pak stačí spojit obě složky pro přípravu.

Espresso je ranní rituál.
zdroj: shutterstock.com

Možná jste si představovali french press nebo V60. Pozor, nejedná se o kávovary na espresso. Kávovar na espresso vaří kávu pod určitým tlakem a ve velmi krátkém, přesně definovaném čase.

Kávovar, který je vaším partnerem

Poloautomatický kávovar vás zbaví nutnosti nastavovat správný počet barů, ohřívat vodu a sledovat dobu přípravy. U tohoto typu je počáteční nastavení kávovaru a případné mletí kávy ve vašich rukou. Kávu nasypete do páky, stisknete tlačítko a je hotovo.

Vychutnejte si espresso nebo cappuccino bez práce

Plně automatický kávovar udělá vše za vás. Kávu nasypete do zásobníku a kávovar ji namele. Do nádoby nalijete vodu a kávovar ji ohřeje.

Na displeji zvolíte druh kávy a kávovar ji připraví. Plnoautomatické kávovary umí připravit i mléčné kávové nápoje, pokud je máte rádi.

Mlýnek na zrnkovou kávu

Pokud rádi připravujete kávu, rozhodně sáhněte po ručním mlýnku. Kromě toho, že má pevnou konstrukci, přece jen se vám občas při mletí v mlýnku –zasekne”, si všimněte zejména možností nastavení hrubosti mletí a materiálu, ze kterého je mlecí mechanismus.

Mohlo by vás zajímat: Čaj je zdravý a přináší potěšení

Přednastavené hrubosti mletí usnadňují nováčkům rozhodování o tom, kolik kávy namlít. Pokud již máte více zkušeností, vyberte si mlýnek, u kterého nastavíte vzdálenost brusných ploch jejich otáčením podél závitu.

Brusné plochy by pokud možno neměly být kovové. Kov ovlivňuje chuť kávy. Ideální jsou brusné kameny.

Automatické mlýnky šetří váš čas, energii, nabízejí široký rozsah hrubosti mletí a v neposlední řadě vám mohou z kapsy vytáhnout nemalé peníze. Určitě je však oceníte, pokud si připravíte více než 5 káv denně.

Šálky na espresso nesmí chybět

Vychutnat si dobré espresso nebo cappuccino je také otázkou prezentace a toho, z čeho pijete. Proto nepodceňujte nákup speciálních šálků na kávu. Šálky s dvojitým sklem Glaswerk mají několik výhod.

Chrání vaše ruce před vysokými teplotami a jsou velmi odolné. Velmi elegantní a stylové, můžete si vybrat z několika sad a také v různých objemech.

Zaměřte se také na skladování

Dalším důležitým vybavením pro milovníka kávy je určitě vhodná nádoba na skladování kávy. Udržíte ji dlouho čerstvou, ve vysoké kvalitě a zachováte její chutné aroma. Můžete si vybrat jakýkoli druh nádoby, například neprůhlednou kovovou na mletou kávu nebo průhlednou skleněnou na zrnkovou kávu. Skleněné a průhledné nádoby dokonce vytvoří velmi pěkný doplněk a dotvoří identitu každého milovníka kávy.