Fíkové galette
Nikdy předtím jste fíkovou galetku nepekli? Pak je nejvyšší čas se s ním seznámit. Galette – kulatý plochý koláč – je velmi univerzální. Vyrábí se ve sladké i slané formě. A tenhle umí obojí najednou. Díky smetanovému sýru a na tenké plátky nakrájeným fíkům vznikla chuťová kompozice, která nepustí. Vyzkoušejte ji a pochutnejte si na fíkové galetě!
Ingredience
Počet porcí
200 g pohankové mouky | |
100 g másla | |
70 ml vody | |
1lžíce cukru | |
1lžička vanilkového cukru | |
1 lžíce citronové šťávy | |
4 fíky | |
80 g smetanového sýra | |
1lžíce medu | |
1špetka skořice |
Pomůcky
Kuchyňský robot Volitelné |
Nutriční informace
234
Kalorie
26 g
Sacharidy
13 g
Tuky
2 g
Bílkoviny
Postup
1.
Příprava těsta
Smíchejte mouku, cukr, sůl a vanilkový cukr. Po troškách přidávejte máslo a těsto hněťte ručně nebo pomocí hnětacího háku kuchyňského robotu. Přidejte vodu a počkejte dokud nevznikne hladké těsto. Zabalte je do potravinářské fólie a nechte 40 minut chladit.
Označit jako dokončené
2.
Připravte fíky
Fíky omyjeme a nakrájíme na tenké plátky.
Označit jako dokončené
3.
Vyválejte těsto
Na pomoučené pracovní ploše vyválejte těsto o průměru přibližně 35 cm a položte je na plech vyložený pečicím papírem.
Označit jako dokončené
4.
Přikryjte galetku
Na těsto rozetřete pudinkový krém s 3 cm okrajem. Obložte je plátky fíků a potřete medem a citronovou šťávou.
Označit jako dokončené
5.
Předehřejte troubu
Předehřejte troubu na 180 °C horní/spodní
Označit jako dokončené
6.
Upečte galetku
Okraje galetky přeložte, potřete trochou vody a posypte cukrem. Pečte asi 40 minut.
Označit jako dokončené
Poznámky
Nutriční hodnoty jsou přibližné, ve skutečnosti se mohou lišit.
Jedna galeta představuje 8 kusů, tj. 8 porcí. Nutriční údaje se proto vztahují na jeden kus.