Jablečno-karamelový koláč
Tento jablečno-karamelový koláč od dnešního dne přidáš na svůj seznam oblíbených rychlých koláčů – slibujeme! Křupavý základ v kombinaci s náplní z čerstvých jablek, krémového sladkého karamelu a několika křupavých mandlových lupínků činí z tohoto malého koláče kulinářský vrchol domácí pekárny. Výborným doplňkem je kopeček vanilkové zmrzliny nebo trocha šlehačky. Pro hosty nebo pro sebe: dopřejte si kousek lahodného jablečno-karamelového dortu! Tip: Jedna porce odpovídá jednomu plátku dortu, pokud je celý dort složen z 8 kusů.
Ingredience
Počet porcí
250 g mouky | |
5lžic cukru | |
3 vejce | |
150 g margarínu | |
1sáček prášku do pečiva | |
1špetka soli |
Na náplň
600 g jablek | |
100 g hnědého cukru | |
400 g slazeného kondenzovaného mléka | |
1lžíce citronové šťávy | |
1 vanilkový lusk | |
200 g másla | |
50 g celých mandlí |
Pomůcky
Dortová forma |
Nutriční informace
796
Kalórie
84 g
Sacharidy
46 g
Tuky
9 g
Bielkoviny
Postup
1.
Na těsto
Z mouky, margarínu, vajec, prášku do pečiva a soli připravte křehké těsto a nechte ho 30 minut chladnout.
Označit jako dokončené
2.
Pro přípravu náplně
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na tenké plátky. Vanilkový lusk rozřízněte podélně na polovinu a opatrně špičkou nože vyškrábejte jádro.
Označit jako dokončené
3.
Příprava náplně
Máslo, hnědý cukr, kondenzované mléko a vanilkovou dužinu zahřejte a míchejte, dokud nezískají zlatohnědou barvu.
Označit jako dokončené
4.
Dokončete plnění
Do karamelu přidejte plátky jablek a dobře promíchejte. Dochuťte citrónovou šťávou.
Označit jako dokončené
5.
Rozehřátí trouby
Zapněte troubu na teplotu 190 °C při horním a spodním ohřevu.
Označit jako dokončené
6.
Vložení koláče do dortové formy
Vymažte dortovou formu, těsto přemístěte, vyválejte ho a vložte do dortové formy. Strany dobře přitlačte. Nalijte náplň do těsta a rovnoměrně ji rozetřete.
Označit jako dokončené
7.
Pečení
Koláč pečte 35 minut.
Označit jako dokončené
8.
Pražení mandlí
Mandle osmahněte na pánvi přibližně 5 minut na mírném ohni a nasekejte nahrubo. Dejte na teplý koláč.
Označit jako dokončené
Poznámky
Jedna porce odpovídá jednomu plátku dortu, pokud je celý dort složen z 8 kusů.
Nutričné hodnoty sú približné, v skutočnosti sa môžu líšiť.