Vlašské ořechy jsou plné zdravých tuků
Nejsou jen chutným snackem, ale také plnohodnotnou zdravou potravinou. Vlašské ořechy by měly být součástí každého jídelníčku. Jaké benefity nabízejí, na co v našem těle mají pozitivní vliv a jak je skladovat či zpracovat?
Mohlo by vás zajímat: Panenský olej: poznejte výhody a typy rostlinných olejů
Naturální ořechy jsou příjemně křupavé a dodají důležité minerály a živiny, které přispívají k vyvážené stravě. Vlašský ořech má vysoký obsah tuku, zejména zdravějších nenasycených mastných kyselin. Dejte si však pozor, jelikož je v tomto případě obsah tuku až nad 60 %, vlašské ořechy mají také spoustu kalorií.
Vlašské ořechy = cenné vitaminy
Tyto ořechy jsou nejen bohaté na tuky, ale také na vitaminy. Obsahují vitamin E a vitaminy skupiny B. Také obsahují draslík, který je důležitý pro svaly a nervovou soustavu. Toto z nich dělá ideální jídlo pro sportovce! Ořechy dále nabízí hořčík, železo, vápník a zinek. Stopový prvek zinek je důležitý mimo jiné pro funkci jater a imunitní systém, rovněž má vliv na pokožku a vlasy.
Hlavní sezóna: Podzim
Vlašské ořechy u nás dozrávají od září do října. Loupané jsou v supermarketech po celý rok. Pokud si na čerstvých vlašských ořeších nechcete pochutnávat pouze na podzim, měli byste dodržet několik rad při skladování. Uložte je na chladném a tmavém místě, vydrží vám měsíce.
Oloupané rychle ztrácejí aroma. Nejlepší je skladovat vlašské ořechy v ochranných obalech. Pokud budete mít ořechy suché, chráněné před světlem a vzduchem, při teplotě kolem 10 až 17 stupňů Celsia, zůstanou čerstvé po celé měsíce.
Dokonce je můžete zavařovat. Jádra stačí pomlít, naplnit jimi menší suché zavařeninové sklenice a sterilizovat 15 minut při teplotě 90 stupňů Celsia.
Jak si vlašské ořechy užít ještě víc?
Slupky se pohodlně zbavíte louskáčkem na ořechy. Potom je důležité jádra zbavit světlé slupky. Má mírně nahořklou chuť. Pokud oloupané vlašské ořechy pár minut nasucho smažíte na pánvi, uvolní se chutě a vůně. Chuťový zážitek bude intenzivnější.
Během Vánoc se bez těchto ořechů zřejmě neobejdete. Věděli jste však, že jsou-li dostatečně pomleté, můžete jimi nahradit i vaječné bílky? Také se perfektně hodí do jídel z rýže, těstovin, zeleniny a masových jídel.