Blini

Bliny (v originále bliný) jsou jednoduše řečeno ruské palačinky. Tradičně se pečou z pohankové mouky a droždí. Díky tomu jsou velmi nadýchané. V Rusku se tradičně používá jako poleva zakysaná smetana nebo máslo – ale bliny jsou také absolutní snídaňovou specialitou, když se rolují s nejrůznějšími sladkými i slanými náplněmi!

Ohodnoťte náš recept!
Blini Bliny (v originále bliný) jsou jednoduše řečeno ruské palačinky. Tradičně se pečou z pohankové mouky a droždí. Díky tomu jsou velmi nadýchané. V Rusku se tradičně používá jako poleva zakysaná smetana nebo máslo – ale bliny jsou také absolutní snídaňovou specialitou, když se rolují s nejrůznějšími sladkými i slanými náplněmi!
4 1 5 1
4

Ingredience

Počet porcí
150 g pohánkové mouky případně i pšeničné mouky
1ČL sušeného droždí
175 ml mléka
1 vejce
3PL rostlinného oleje
1špetka soli

Nutriční informace

483 kalorie
63 g sacharidy
21 g tuk
10 g bílkoviny

Postup

1.

Připravte těsto

Důkladně smíchejte mouku, sůl a sušené droždí. Přidejte vlahé mléko a vymíchejte řídký kvásek. Přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě asi 40 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Označit jako dokončené
2.

Dokončete těsto

Oddělte vejce. Do těsta vmíchejte žloutky. Samostatně vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a také je přidejte do těsta. Přikryjte a nechte opět 20 minut kynout.
Označit jako dokončené
3.

Upečte bliny

Na pánvi rozehřejte olej, naběračkou po částech lijte těsto a smažte bliny do zlatova. Ozdobte je posypkou podle vlastního výběru a vychutnejte si je.
Označit jako dokončené

Poznámky

Nutriční informace jsou přibližným vodítkem na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.
 Uložit jako PDF