Blini
Bliny (v originále bliný) jsou jednoduše řečeno ruské palačinky. Tradičně se pečou z pohankové mouky a droždí. Díky tomu jsou velmi nadýchané. V Rusku se tradičně používá jako poleva zakysaná smetana nebo máslo – ale bliny jsou také absolutní snídaňovou specialitou, když se rolují s nejrůznějšími sladkými i slanými náplněmi!
Ingredience
Počet porcí
150 g pohánkové mouky případně i pšeničné mouky | |
1ČL sušeného droždí | |
175 ml mléka | |
1 vejce | |
3PL rostlinného oleje | |
1špetka soli |
Nutriční informace
483
kalorie
63 g
sacharidy
21 g
tuk
10 g
bílkoviny
Postup
1.
Připravte těsto
Důkladně smíchejte mouku, sůl a sušené droždí. Přidejte vlahé mléko a vymíchejte řídký kvásek. Přikryjte a nechte kynout při pokojové teplotě asi 40 minut, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem.
Označit jako dokončené
2.
Dokončete těsto
Oddělte vejce. Do těsta vmíchejte žloutky. Samostatně vyšlehejte bílky do tuhého sněhu a také je přidejte do těsta. Přikryjte a nechte opět 20 minut kynout.
Označit jako dokončené
3.
Upečte bliny
Na pánvi rozehřejte olej, naběračkou po částech lijte těsto a smažte bliny do zlatova. Ozdobte je posypkou podle vlastního výběru a vychutnejte si je.
Označit jako dokončené
Poznámky
Nutriční informace jsou přibližným vodítkem na základě uvedených složek. Odchylky jsou možné.