Efektivní vaření spočívá také v trhání
Někteří šéfkuchaři by při pohledu na konvenční vaření zakleli. Kvůli chybám při vaření si nejen zkazíte požitek z jídla, ale také zbytečně ztrácíte čas a energii. Efektivní vaření je o zjednodušení a zefektivnění.
Krájením ztrácíme spoustu času. Ano, velmi často se bez toho neobejdete, ale jsou věci, které by se neměly nebo nemusely krájet. Například cibule. Pokud ji potřebujete nasekat opravdu najemno, sáhněte raději po mixéru.
Můžete například použít malé, slabší verze, které si našly čestné místo na kuchyňských linkách mnoha domácností, nebo klasické mixéry, jako je Luca nebo Herakles 5G.
Efektivní vaření = trhání
Pozor je třeba dávat na listovou zeleninu. Salát by se opravdu neměl krájet. Trhejte jej rukama. Ušetříte si čas i námahu a navíc si takto připravený salát zachová lepší kvalitu. Pokud jej nakrájíte na plátky, velmi rychle zhnědne. Právě ručním trháním zajistíte, že tak rychle nezvadne.
Pokud již krájíte, tak rozumně
Pokud jste maso upekli nebo uvařili, nekrájejte ho hned. Maso by mělo trochu vychladnout. Pokud ho začnete krájet ještě horké, znehodnotíte jeho chuť. Vyteče z něj spousta šťávy, která by v něm měla zůstat. Vyzkoušet můžete také světoznámé pulled pork, dlouho vařené maso, které naporcujete trháním.
Recepty pro efektivní vaření
Chcete-li se vyhnout nutnosti vyjmout nůž ze stojanu, stačí použít výše uvedený mixér. Například v našem receptu na květákovo-pórkovou polévku nemusíte květák krájet, stačí jen natrhat růžičky a hodit je do mixéru. Stroužek česneku rozdrťte, odstraňte slupku a vložte do mixéru.
Mohlo by vás zajímat: Jak urychlit vaření? Potřebujete jen několik triků
Bez krájení se obejdete i při přípravě některých omáček. Zvláště té rajčatové. Rajčata do ní nekrájejte. Ideálním způsobem je rozmixovat je. Ještě lepší možností je však odšťavnit je. Tím se dosáhne mnohem jemnější konzistence a intenzivnější chuti.
Možná trochu překvapivě nebudete k přípravě svého oblíbeného guacamole potřebovat nůž. Opět postačí mixér. Jen je třeba myslet na to, abyste se při nákupu ingrediencí vyhnuli myšlence na nůž a vybírali o něco menší ingredience. Například malá až středně velká cibule.