Jak vybrat zavařovací hrnec + tipy na zavařování
Zavařování je metodou sterilizace potravin, které si tak můžeme vychutnat i během zimy. Uchováte si tak kousek sladkého šťavnatého ovoce či zdravé zeleniny. Pokud jste to ještě nezkoušeli, nemusíte se obávat. Poradíme vám, jak vybrat zavařovací hrnec.
V článku se dozvíte:
- Vyplatí se více klasický nebo elektrický zavařovací hrnec?
- Záleží na velikosti hrnce pro zavařování?
- Jsou časovač a teploměr nezbytní pomocníci?
- Co je pohodlné zavařování?
- Jaké funkce má mít zavařovací hrnec?
- Je výkon při zavařování důležitý?
- Co všechno se dá zavařovat, při jaké teplotě a jak dlouho?
Zavařovací hrnec je multifunkční pomocník, se kterým zavaříte opravdu všechno. Okurky, feferony, papriky, meruňky, švestky, různé druhy povidel a dokonce i maso. Pokud se rozhodnete pro model s výpustným ventilem, kromě zavařovacího pomocníka získáte také užitečný ohřívač nápojů, který vám je i chytře načepuje.
Fungování těchto hrnců je snadné. Stačí nastavit teplotu, čas, naplnit je vodou a vložit sklenice. Po uplynutí nastaveného času sklenice vyberete a uložíte na místo, kde budou pomalu chladnout. Při prudkém ochlazení by se narušila konzistence potravin, ale zejména by mohla prasknout skleněná sklenice.
Mohlo by vás zajímat: Vlašské ořechy jsou plné zdravých tuků
Zavařovací hrnce s ventilem mohou posloužit i na zpestření vašeho nápojového lístku. Můžete v nich uvařit čaj, kávu, punč nebo svařené víno. Hrnce dokážou nápoje také udržovat teplé. Díky ventilu si nápoj jednoduše načepujete.
Klasický nebo elektrický zavařovací hrnec
Základní dělení zavařovacích hrnců je na klasické a elektrické. Klasický zavařovací hrnec je vlastně obyčejný plechový hrnec s velkým objemem. Jeho nejdůležitějším příslušenstvím je sporák a teploměr. Většinou není vybaven výpustným ventilem. Výhodou je nízká cena.
Elektrický zavařovací hrnec je v porovnání s tím klasickým výrazně sofistikovanější. Na jeho fungování je však nezbytná elektřina. Nabízí velmi jednoduché ovládání, které je intuitivní a usnadňuje zavařování i naprostým začátečníkům. Může být vybaven výpustným ventilem, což z něj činí multifunkční zařízení, například pro přípravu teplých nápojů.
Jaký materiál vybrat?
Základní materiály, ze kterých se zavařovací hrnce vyrábějí, jsou smalt a ušlechtilá ocel. Smaltované hrnce mají výhodu nižší ceny a dobré tepelné vodivosti. Na druhé straně jde o řešení, které je náchylné k poškrábání a hrnec musíte přestat používat, když se tak stane. Čištění je náročné, jelikož se nesmí používat drátěnka ani čistící prostředek.
Ušlechtilá ocel je výrazně odolnější než smalt a případné odřeniny uvnitř hrnce nevadí používání. U tohoto materiálu se však musíme smířit s nižší tepelnou vodivostí a vyšší cenou.
Správná velikost zavařovacího hrnce
Ujasnit si, jaký objem zavařovacího hrnce je pro vás ideální, je jeden z nejdůležitějších faktorů při výběru. V zásadě můžeme rozdělit zavařovací hrnce na tři velikosti. Malé, střední a velké.
Malé zavařovací hrnce mají objem kolem 9 litrů. Hodí se spíše pro příležitostné zavařování, v jedné várce zavaříte 3 sklenice s objemem jeden litr. Chcete-li používat hrnec k vaření nápojů, tato kategorie je správná volba.
Střední zavařovací hrnce mají kapacitu kolem 27 litrů. Vhodné jsou, pokud máte zahrádku, ze které potřebujete zpracovat úrodu. Nebo prostě rádi zavařujete. Při takových objemech už zvládnete zavařit dostatek dobrot nejen pro sebe, ale také širší rodinu.
Zavařovací hrnce s objemem 60 litrů a více jsou již pro skutečné milovníky zavařování a často je najdete v kongresových místnostech jako ohřívače nápojů.
Zahřejte vodu na 100 °C a nastavte dostatečně dlouhou dobu
Rozsah teploty, na kterou umí hrnec zahřát vodu, vybírejte podle toho, co budete nejčastěji zavařovat. Nízké teploty kolem 20 °C jsou určeny spíše k zahřívání a udržování teploty nápojů. Tabulku s tipy, na jakých teplotách co zavařovat, naleznete níže v článku. Obecně platí, že čím tužší potraviny budete zavařovat, tím budete potřebovat vodu ohřát na vyšší teplotu.
Stejné pravidlo, čím tužší potravina, tím vyšší číslo v nastavení zavařovacího hrnce, platí i při sledování toho, na jak dlouho umíte nastavit časovač. Populárním meruňkám stačí 30 minut, guláš potřebuje 75 minut.
Pohodlné ovládání
Ovládání elektrických hrnců je díky otočným ovládacím prvkům a tlačítkům snadné. Umíte si přesně nastavit teplotu a čas vaření. Pokud jste byli navyklí používat klasický zavařovací hrnec, můžete mít při prvním zavařování pocit mírného omezení. Jde však jen o zvyk.
Mohlo by vás zajímat: Horkovzdušná fritéza je zdravý a kreativní pomocník + recepty
Postup zavařování je jednoduchý. Poté, co zavařovací sklenice naplníte a zavřete víkem, nalijte do hrnce vodu, vložte sklenice a nastavte čas a teplotu zavařování. Při nalévání vody myslete na to, že po vložení sklenic vám výrazně stoupne hladina. Raději vodu přilévejte, než byste ji měli vypouštět.
Pro ještě přehlednější ovládání existují také modely s digitálním LCD displejem, na kterém vždy vidíte aktuální teplotu a zbývající dobu zavařování. Díky digitálnímu displeji v kombinaci s tlačítky nebo otočnými ovládacími prvky můžete teplotu a čas zavařování nastavit detailněji.
Zavařovací hrnec a jeho funkce
Vše, co zavařovací hrnec nabídne, vám zavařování zpříjemní, usnadní a ušetří čas. Ve zkratce vám ho zefektivní. Měli byste mít proto přehled o tom, co která funkce nabízí a co dělá. Jaké jsou ty nejčastější a nejužitečnější?
- LCD displej jsme již zmínili. Přehledně a rychle vám nabídne všechny aktuální informace o zavařování, rovněž pomůže při nastavování a dá informaci, kolik času do konce zavařování zbývá.
- Termostat s regulací teploty vám umožňuje nastavit přesně požadovanou teplotu zavařování. Maximální teplota je u některých modelů až 110 °C.
- Časovač se postará o to, aby se vaše dobroty zavařovaly přesně tak dlouho, jak to máte v receptu. Po uplynutí doby vás hrnec upozorní a vypne se.
- Odložený start je vlastně funkce plánování zavařování. Nastavíte si čas, kdy se má hrnec zapnout a na jak dlouho.
- Bezpečnostní funkce vám osvobodí od stání u zavařovacího hrnce. Nejčastěji jsou tyto hrnce vybaveny ochranou proti přehřátí. Další skvělou vychytávkou je výstraha při nízké hladině vody, ale také proti vyvaření vody či suchému zapnutí hrnce.
- Výpustný ventil je nejen praktický, ale přeměňuje zavařovací hrnec na víceúčelové zařízení. Hrnec můžete použít také jako vařič/ohřívač nápojů, z kterého je můžete přímo čepovat.
- Zavařovací hrnce nabízí také různé další vychytávky, které se však liší model od modelu a jsou více či méně rozšířené. Například Biggie Digital zavařovací automat lze použít i jako odšťavňovač.
Jaký výkon zavařovací hrnec potřebuje?
O výkonu zavařovacího hrnce vás informuje příkon, který se udává ve wattech (W). Pokud si příliš nerozumíte s fyzikálními veličinami, máme dobrou zprávu. Rozsah výkonu zavařovacích hrnců není příliš podrobný a v postate vám stačí vědět toto:
- Příkon 1 000 W je ten nejnižší výkon, jaký zavařovací hrnce nabízejí a je to běžný výkon těch nejmenších hrnců.
- Příkon 2 000 W je zlatý střed, se kterým zvládnete téměř vše.
- Příkon těch největších zavařovacích hrnců může být i kolem 3 500 W, ale takto výkonný zavařovací hrnec je pro hobby používání již poněkud zbytečný. Platí zde pravidlo, že čím je větší příkon, tím více elektřiny spotřebujete, tedy roste cena provozu.
V těchto receptech využijete zavařené potraviny
Vybrali jsme pro vás recepty, ve kterých můžete čerstvé suroviny nahradit těmi zavařenými. Nebo zavařeniny použít jako přílohu.
Letní sladká pochoutka plná vitamínů
Při zavařování ovoce se teplota pohybuje mezi 80 a 85 stupni. Jelikož se jedná o měkčí potraviny, zcela jim postačí cca 15 minut. V tomto případě tedy přihlížejte k teplotním a časovým rozpětím při výběru zavařovacího hrnce. Vhodným modelem je například Biggie Eco o objemu až 9 litrů.
Chutné přílohy k jídlům
Kyselé okurky, zelí nebo jiné druhy zeleniny jsou skvělou přílohou k hlavním jídlům. V tomto případě sáhněte po zavařovacím hrnci s vyšší teplotou, zelenina se totiž sterilizuje při teplotě 85 až 100 stupňů. Při jejím zavařování budete potřebovat i více času, přibližně 15 až 25 minut, jelikož se jedná o tvrdší potraviny. Sáhněte například po hrnci Lady Marmelade.
Připravte si obědy na cesty
Stále oblíbenějším se stává zavařování masa, které během dovolené nebo na cestách usnadňuje přípravu obědů a šetří váš čas. Při sterilizaci masa však budete potřebovat teplotu minimálně 100 stupňů, aby se zničily všechny bakterie. Tady vám bude nápomocný například hrnec KonfiStar, který si můžete přizpůsobit i objemům. Vybírejte z 40, 50 nebo 60litrové varianty.
Potravina | Teplota zavařování | Čas zavařování |
Červená řepa | 85 °C | 15 minut |
Rajčata | 80 °C | 20 minut |
Vepřové maso | 100 °C | 150 minut |
Třešně | 80 °C | 30 minut |
Meruňky | 90 °C | 30 minut |
Švestky | 90 °C | 30 minut |
Hrušky | 90 °C | 30 minut |
Kyselé okurky | 90 °C | 30 minut |
Květák | 100 °C | 90 minut |
Guláš | 100 °C | 75 minut |
Kotlety | 100 °C | 75 minut |
Rybí pečenáče | 20 °C | 95 minut |
Višně | 80 °C | 15 minut |
Celé broskve | 85 °C | 30 minut |
Jahody | 85 °C | 15 minut |
Angrešt | 85 °C | 20 minut |
Borůvky | 85 °C | 15 minut |
Jablka strouhaná | 85 °C | 25 minut |
Klobásy | 90 °C | 45 minut |