Opravdu vznikla pizza v Itálii?
Pizza je doslova základem gastronomie. Pro svou genialitu, jednoduchost, ale především pro svou oblíbenost. Odkud skutečně pochází a kolik se ji peče v restauracích?
Jen málo potravin má ve společnosti tak jednoznačné postavení jako pizza. Když se řekne pizza, každému se okamžitě vybaví rozpálené kamenné pece a slunná Itálie. A skutečně, původcem dnešní pizzy je evropská “bačkora”. Předtím však měla pizza zcela jinou podobu.
Pizza je dílem Řeků a Římanů
Už před šesti tisíci lety se Řekové a Římané rozhodli začít připravovat moučné pokrmy. Z dnešního pohledu se jistě jednalo o původně primitivní placky. Vše se však změnilo s příchodem plněných “placek”. Do placek se začaly přidávat bylinky, mořská sůl a dokonce i olivy, sýr a cibule. Stále to však nebyla pizza, jak ji známe dnes.
Do této podoby ji přinesli až chudí neapolští rolníci, pro které se stala naprostým základem při vaření rajčat. A rajčata byla také hnací silou oživení dříve nezajímavé a nudné italské palačinky. Poté se vše začalo rychle hýbat.
Královská Margherita
První pizzerie na světě byla založena v Neapoli v roce 1738, a přestože se jí šlechta zpočátku vyhýbala, netrvalo dlouho. Naopak, královský dvůr si nechal postavit vlastní pec, aby o tuto pochoutku nebyl ochuzen.
Mohlo by vás zajímat: Česnek je nejen výrazný, ale především zdravý
Spolu s rostoucí chutí objevovat nepoznané se v nabídce začaly objevovat nové druhy pizzy. Margherita, která vznikla v roce 1889, je považována za matku všech pizz. Vznikl jako pokrm pro italský královský pár, jehož symbolem je italská trikolóra ze zelené bazalky, bílé mozzarelly a červeného rajčatového základu. Šéfkuchař Esposito ocenil spokojenost královského páru natolik, že svůj nový objev pojmenoval po královně – Margherita.
Pizza se dostala do vesmíru
Oblibu pizzy dnes nejlépe vystihují čísla. Až 17 % světových restaurací a provozoven rychlého občerstvení zařadilo pizzu na svůj standardní jídelní lístek. Není divu, že se ročně na celém světě sní více než 5 miliard pizz a toto číslo neustále roste. A to nejen ve světě, ale v roce 2001 si mohli pizzu Peperoni vychutnat i na Mezinárodní vesmírné stanici (ISS).
Domácí pizza? Proč ne?!
Udělat si doma pizzu jako v italské pizzerii? nemusí to být tak složité! Potřebujete jen správnou pec na pizzu a správný recept. Z naší knihovny receptů jsme vybrali ty, které vám pomohou.